Śledzie w oleju czy w śmietanie to nic. Zalej je tym, smak nie z tej ziemi
Święta Bożego Narodzenia przebiegają w Polsce pod znakiem ryb. Warto do repertuaru włączyć także te śledzie. Ich smaku nie da się podrobić.
Śledzie po żydowsku
Kuchnia polska pielęgnuje tradycje wynikające z naleciałości kuchni żydowskiej. Robimy to jednak czasem machinalnie, odtwarzając kanoniczne potrawy. Ten śledź po żydowsku do nich nie należy, a jednak warto go włączyć do naszej diety.
Kuchnia żydowska w Polsce to oczywiście głównie mieszanka smaków słonych, wytrawnych i słodkich. Z niej także między innymi pochodzą korzenne i orientalne nuty. Dlatego w słoiku ze śledziami świetnie odnajdzie się nie tylko cebula, lecz także rodzynki czy cynamon.
Inne kraje zakazały, a w Polsce wciąż legalny. Ten składnik budzi wiele emocjiDoskonałe śledzie na święta
Stereotyp mówi o marynowanych śledziach, że to przekąska-zakąska. Są jednak czymś znacznie więcej choćby ze względu na walory odżywcze. Śledź to w końcu ryba, choć specyficzna, zaś potraw z tej kategorii jemy zdecydowanie za mało. Jeśli ten przepis przyczyni się do większego spożycia śledzia – dobra nasza.
Składniki
- 500 g śledzi typu matjas
- 2 duże cebule
- 100 g rodzynek
- ⅔ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól i pieprz, masło klarowane do smażenia
Śledzie w occie na słodkawo
Matjasy namaczamy przez 3 godziny w mleku lub nawet całą noc w wodzie – zależy od tego, jak bardzo są słone. Rybę suszymy i kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Dusimy cebulkę do zeszklenia, dodajemy cynamon, liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ocet łączymy w rondelku z 200 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i rodzynki. Gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Śledzie układamy w wyparzonym słoiku na zmianę z warstwami cebuli. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy i po pełnym wystudzeniu odstawiamy do lodówki. Wymagają one co najmniej 24 godzin do zamarynowania.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą szarlotkę i zupę ryżankę.