Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudo
Tradycyjny przepis na kotlety może schować się przy tym, który zaprezentował słynny Tomasz Strzelczyk. Swoim sposobem podzielił się na platformie YouTube i z miejsca zyskał uznanie internautów. Dowiedz się, jak zrobić kotlety mielone z przepisu Strzelczyka i przygotuj je na obiad nawet dzisiaj.
Tomasz Strzelczyk z nowym przepisem
Na kanale Tomasza Strzelczyka pojawił się nowy przepis na jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Przygotowane przez kucharza kotlety mielone wyglądają zachęcająco i bardzo smacznie. Nieco różnią się od tych tradycyjnych, ale naprawdę warto zrobić je w domu i przekonać się, czy są aż tak dobre.
Różnicę zauważy cała rodzina, która przez długi czas nie będzie chciała jeść nic innego. Wszystko za sprawą nietypowego przygotowania i jednego dodatku, który znalazł się w masie na kotlety. Składniki i przepis poznasz w dalszej części tekstu.
Pilny komunikat Agencji Rezerw Strategicznych. Chodzi o polskie masłoKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Za idealnym smakiem kotletów mielonych z przepisu Strzelczyka stoi jeden składnik. Chodzi o niewielką ilość majonezu, który dodany do mięsnej masy sprawi, że danie nabierze odpowiedniej soczystości i delikatności. Warto dodać także musztardę, która ulepszy i wzmocni smak kotletów. Oprócz tych dwóch dodatków potrzebne będą tradycyjne składniki i są to m.in.: cebula, namoczone w mleku kajzerki, jajko i przyprawy. Niezbędne będą także grzyby i kasza pęczak. Z tych składników ciekawy dodatek do kotletów. Wszystkie produkty znajdziesz w odpowiednich proporcjach na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg mielone mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 kajzerki
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 2 ząbki czosnku
- odrobina masła
- olej
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Kotlety mielone z przepisu Strzelczyka
Zacznij od ugotowania kaszy pęczak według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie obierz, umyj marchewkę, a następnie pokrój ją w kostkę. Wsyp ją do garnka z kaszą.
Do miski przełóż mielone mięso oraz majonez. Dodaj także musztardę, namoczone w mleku kajzerki oraz drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Wbij jajko, całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Drugą cebulę drobno posiekaj w kostkę, a oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry. Drobno pokrój również grzyby. Z masy wyrób kotlety mielone obtocz je w bułce tartej. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej.
Ułóż na nim kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Po ich usmażeniu zdejmij kotlety mielone z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, pieczarki i grzyby. Kiedy składniki zmiękną, dodaj kaszę pęczak.
Włóż odrobinę masła, wlej wodę po grzybach i wymieszaj składniki. Na wierzchu ułóż kotlety, przykryj naczynie. Kotlety piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na najlepsze śledzie wigilijne oraz dowiedz się, co ogłosiła Agencja Rezerw Strategicznych w sprawie masła.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA