Smakosze.pl Przepisy Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek
Fot. Canva/MichalLudwiczak

Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek

27 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To żaden problem. Poznaj poniższy przepis i zrób według niego kopytka z sosem. Danie, choć proste, zaskoczy każdego. Zrób i przekonaj się, jakie są pyszne.

Sposób na obiad na piątek

Piątek to dla wielu dzień postu, w którym unika się spożywania mięsa. Przygotowanie wtedy obiadu , który zasmakuje wszystkim, nie należy do zadań najłatwiejszych. Na szczęście można znaleźć przepisy na dania, w których mięso jest zbędnym dodatkiem. Jeden z nich przedstawimy ci w dalszej części tekstu.

Przygotujesz z niego wyborne i delikatne kopytka oraz sos . Ten dodatek wzbogaci smak całego dania i nada mu odpowiedniej soczystości. Sprawdź dlaczego, a potem przygotuj pyszny obiad na piątek dla całej rodziny.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/veger
Zaczęło się w Biedronce z samego rana. Uwielbiany przysmak Polaków za bezcen, pędź do sklepu

Kopytka z kilku składników

Głównym składnikiem kopytek są oczywiście ziemniaki oraz mąka. Nieco więcej składników jest potrzebnych do przygotowania sosu. Składa się on z grzybów, dlatego wyjdzie aromatyczny i bardzo smaczny. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki, które wpłyną na smak całego dania. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ⅓ pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na kopytka z sosem grzybowym

Przygotowanie obiadu rozpocznij od wyrobienia ciasta na kopytka. Ugotowane i rozgniecione ziemniaki przełóż do miski. Wsyp mąkę, sól oraz wbij jajko. Całość wymieszaj na jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego cienki wałek i podziel go na kopytka. Gotuj je we wrzątku, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Suszone grzyby namocz w wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozpuszczonym maśle wraz z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj grzyby i podsmaż składniki co chwila, mieszając. Wlej wodę z grzybów, a całość przypraw pieprzem i solą. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos podawaj z kopytkami.

Sprawdź także, jak mrozić mięso i wędliny oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać .

sos.jpg
Fot. Canva/Merrimon
Mało kto wie, jak prawidłowo mrozić mięso i wędliny po świętach. Kluczowy jest jeden szczegół
Kiedy mam ochotę na słodkie, robię to proste ciasto. Potrzebuję do niego dosłownie 3 składników
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy