Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Nafaszerowana ołowiem, a Polacy się nią zajadają. Najgorsza ryba obok pangi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.12.2024 10:34

Nafaszerowana ołowiem, a Polacy się nią zajadają. Najgorsza ryba obok pangi

smażenie ryby na patelni
Fot. Canva/Langan

Ryby, choć powszechnie uznane za zdrowe nie zawsze takie są. Na rynku dostępna jest jedna z najbardziej szkodliwych ryb, chętnie wybiera przez wielu Polaków. W jej składzie znajdują się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Dowiedz się, o jaką rybę chodzi, a już nigdy jej nie kupisz. 

Szkodliwe ryby są w naszej diecie

Eksperci zajmujący się tematyką żywienia zachęcają do spożywania jak najwięcej ryb. Zawarte w nich witaminy oraz kwasy omega-3 maja pozytywnie wpłynąć na zdrowie i pracę organizmu. Wielu, wsłuchując się w te porady, spożywa ryby, które niekoniecznie można określić jako zdrowe i wartościowe.

Nawet w najlepszych sklepach rybnych można trafić na szkodliwe ryby. Jedna z nich jest na tyle niezdrowa, że może powodować między innymi nowotwory. O tym, co to za ryba dowiesz się w dalszej części tekstu. 

tilapie.jpg
Fot. Canva/Favour_of_God
Pij teraz zamiast zwykłej herbaty. Na wysoki cholesterol i uczucie ciężkości po świętach

Ta ryba jest najgorsza. Unikaj jak ognia

Jedną z najgorszych, a zarazem najszkodliwszych ryb jest tilapia. Od dłuższego czasu jest dostępna w sprzedaży w wielu sklepach rybnych, ale po jej przebadaniu okazało się, że zawiera wiele szkodliwych związków. Po dokładnym sprawdzeniu tilapii przez Morski Instytut Rybacki okazało się, że zwarte jest w niej wysokie stężenie ołowiu, rtęci oraz kadmu. Jak wiadomo, są to metale ciężkie, które są szkodliwe dla zdrowia i należy wyeliminować je z diety. Instytut wykazał także, że nie tylko zawarte w rybie metale są szkodliwe. 

Tilapia, czyli szkodliwy kwas i zawał

Tilapia, jak większość ryb, zawiera także kwasy omega. Niestety, nie są to cenne kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu, układu nerwowego i odpornościowego, a kwasy omega-6. Nadmiar tego drugiego kwasu może prowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych, a to przyczynia się także do zwiększonego krzepnięcia krwi, co może powodować powstawanie skrzepów. Skutkiem tego może być zawał lub udar.

W dodatku wysoki poziom kwasów omega-6 przyczynia się do powstawania stanu zapalnego w organizmie. Co prowadzi do wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak: alergie, cukrzyca, miażdżyca oraz nowotwory.

Kwas w połączeniu z ciężkimi metalami zawartymi w rybie sprawia, że należy unikać spożywania tilapii. Szczególnie że na rynku dostępne są o wiele smaczniejsze ryby. Warto również pamiętać o tym, że kwasy omega-6 mogą znaleźć się także w mięsie lub wędlinach.

Sprawdź także, co warto pić zamiast zwykłej herbaty oraz dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki pomarańczy

tilapia.jpg
Fot. Canva/Ilia Nesolenyi