Smakosze.pl Przepisy Układa kinderki i zawija. Ten deser to hit
Fot. YouTube/Anna`s Bake Channel

Układa kinderki i zawija. Ten deser to hit

9 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy deser przygotuj proste rogaliki. Ich smak podbije podniebienia wszystkich domowników. Z przepisem umieszczonym w dalszej części przygotujesz je niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Uważaj, bo smak uzależnia i będziesz musiała robić je bardzo często.

Kinderki w cieście zaskoczą każdego

Każdy z nas jest łasuchem, który lubi przekąsić słodką przekąskę w ciągu dnia. Dlatego koniecznie musisz wypróbować przepis na proste rogaliki. Swój doskonały smak zawdzięczają Kinderkom, czyli czekoladowym batonikom, które uwielbiają przede wszystkim dzieci.

Odpowiednio zawinięte Kinderki w cieście zagwarantują doskonały smak rogalikom. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować w łatwy i szybki sposób. Przygotowanie tej słodkiej przekąski na deser jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

ciasto kinder.jpg
Fot. YouTube/Anna`s Bake Channel
Które żółtko jest najzdrowsze? Pomarańczowe czy żółte?

Proste rogaliki z tanich składników

Łatwe rogaliki mają także tę zaletę, że przygotujesz je z kilku tanich produktów. Do tych najważniejszych należą wspomniane już Kinderki oraz ciasto francuskie. Ich dokładnie proporcje oraz pozostałe składniki poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a deser wyjdzie doskonały. Zdjęcie ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Anna's Bakę Channel , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 200 g batoników Kinder
  • 1 jajko

Przepis na proste rogaliki

Przygotowanie rogali rozpocznij od wyłożenia ciasta na oprószony mąką blat. Rozwałkuj je na cienkie placek, a następnie przekrój je na pół wzdłuż dłuższego boku. Przy krawędziach ułóż w odstępach Kinderki. Zrób to, jak na zdjęciu umieszczonym powyżej i pokrój ciasto na kawałki za pomocą okrągłego noża.

W cieście zawiń po dwa czekoladowe batoniki, a następnie sklej krawędzie ciasta. Zawiniątka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wbij jajko i roztrzep je. Posmaruj nim wierzch ciasta. Bułeczki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po przestudzeniu podawaj je na deser.

bułeczki kinder.jpg
Fot. YouTube/Anna`s Bake Channel
Najgorszy dodatek do ogórkowej. Unikaj
Zapomnij o pomidorowej. Z rosołu z niedzieli zrobisz jeszcze lepsze danie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy