Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Które żółtko jest najzdrowsze? Pomarańczowe czy żółte?
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.09.2024 16:11

Które żółtko jest najzdrowsze? Pomarańczowe czy żółte?

żółtka
Fot. Shutterstock/Onanong Thongnoum

Jajka dla wielu są niezastąpionym składnikiem każdego śniadania. Jednak mało kto umie rozpoznać i kupić najzdrowsze jajka. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jakie wybrać, aby zawierały cenne składniki odżywcze i były przeznaczone tym smaczne. 

Najzdrowsze jajka podstawą diety

W jadłospisie każdego z nas powinny znaleźć się najzdrowsze jajka. Właśnie one są bogate w witaminy z grup A, E, D oraz B. Ponadto zawierają składniki odżywcze takie jak fosfor, potas, wapń i magnez. Częste spożywanie jajek ma działanie antyoksydacyjne, a te chroni organizm przed bateriami, wirusami i szkodliwymi wolnymi rodnikami. 

Aby jajka dostarczyły wszystkich wymienionych witamin i właściwości, same muszą być zdrowe i pochodzić od właściwie odżywianych kur. O tym, jakie jajko najzdrowsze jest, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

jajka.jpg
Fot. Canva/naturalcares
Najgorszy dodatek do ogórkowej. Unikaj

Jak poznać, jakie jajko najzdrowsze jest?

Najważniejsze są żółtka i to nie tylko dlatego, że są najsmaczniejszą częścią jajka. Okazuje się także, że dzięki żółtkom możemy rozpoznać, czy dane jajka są zdrowsze, czy też nie. Jedne są jasnożółte, a jeszcze mają odcień głębokiej pomarańczy. 

Te drugie swoją barwę zawdzięczają sposobowi karmienia kur. Jeżeli ich dieta będzie odpowiednio zbilansowana i bogata w karotenoidy, żółtka będą miały ciemniejszy kolor. W teorii żółtka o tym kolorze powinny gwarantować najzdrowsze jajka. W praktyce okazuje się jednak, że producenci do karmy kur dodają barwniki, które wpływają na kolor żółtek. 

Jak wybierać najzdrowsze jajka?

Okazuje się, że nawet pomimo nieuczciwych praktyk producentów można rozpoznać te najzdrowsze jajka. Aby mieć pewność, że jajka mają żółtka o doskonałym kolorze, należy wybierać te, które w sklepach są oznaczone jako jajka:

  • z chowu ekologicznego
  • z chowu ściółkowego
  • z wolnego wybiegu

Jajka od kur z wymienionych sposobów chowu są najzdrowsze, ponieważ zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin. Podczas zakupów wybieraj zawsze takie jajka, a będziesz mieć pewność, że wraz z rodziną spożywasz zdrowe i smaczne jajka.

Sprawdź także, co Lidl przygotował na dzisiaj oraz poznaj przepis na wyjątkowo smaczny dżem

ugotowane jajka.jpg
Fot. Canva/MeaoFoto