Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najgorszy dodatek do ogórkowej. Unikaj
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.09.2024 15:34

Najgorszy dodatek do ogórkowej. Unikaj

zupa ogórkowa
fot. Canva

Oto przepis na nieco lżejszą zupę ogórkową. W upały zamiast ziemniaków możemy wybrać do niej inny składnik. Dzięki niemu odbiegamy nieco od tradycji, ale i od sycącego charakteru wywaru.

Zupa ogórkowa bez ziemniaków

Tradycyjna zupa ogórkowa w zgodnej zapewne opinii Polaków będzie zawierać, prócz ogórków startych na tarce, także pokrojone w kostkę ziemniaki. Z tym ostatnim składnikiem można jednak eksperymentować. Latem niektórzy zmieniają ziemniaki na ryż.

Wymiana taka to dość ciekawy przypadek. Ryż jest przeważnie bardziej kaloryczny, a ziemniaki mają do tego więcej błonnika. Na korzyść azjatyckiego przybysza można jednak dodać, że przeważnie ma niższy indeks glikemiczny, a to oznacza, że nie wywołuje gwałtownego uczucia senności i szybkiego głodu. W ogólnym rozrachunku jest więc zdrowszy.

zupa z ogórkami

Zapomnij o pomidorowej. Z rosołu z niedzieli zrobisz jeszcze lepsze danie

Ryż w zupie

Oczywiście ryż w zupie to nic nowego. Większość z nas jada go w pomidorowej, jest też ciekawą alternatywą dla kaszy w krupniku. Ale zupa ogórkowa to świetny wybór na lepsze dni. Dzięki kwasowości ogórków kiszonych jest niezwykle orzeźwiająca.

Składniki

  • 2 l bulionu
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g ryżu
  • 150 ml śmietany
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • Pieprz, sól

Zupa ogórkowa z ryżem

W garnku podgrzewamy bulion. Kiedy zawrze, dodajemy do niego marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki oraz czosnek – w plastrach lub przeciśnięty. Ścieramy na tarce o grubych okach ogórki. Te również dodajemy do zupy.

Gotujemy warzywa przez chwilę. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy go do miękkości. Powinno to zająć ok. 10-12 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę do odpowiedniego poziomu kwasowości wodą spod ogórków. Balansujemy ten smak solą i pieprzem.

Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy na smak. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek i dokładnie mieszamy.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z jabłkami bez pieczenia i ogórkową w innej wersji.

zupa ogórkowa z krutonami