Smakosze.pl Przepisy Układam na cieście francuskim biszkopty i brzoskwinie z puszki. Nie znam prostszego przepisu na deser
youtube.com/@dolciveloci89

Układam na cieście francuskim biszkopty i brzoskwinie z puszki. Nie znam prostszego przepisu na deser

12 stycznia 2024

Ten szybki deser z ciasta francuskiego i brzoskwiń z puszki nada się świetnie także jako przekąska czy nawet drugie śniadanie do szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i świeżo po upieczeniu. A przygotowanie go zajmuje dosłownie kwadrans.

Wiedeńskie przekąski

Koronnym wypiekiem z ciasta francuskiego jest oczywiście croissant – pyszna francuska chmurka. Ten rogalik może być nadziewany lub nie i jest niezastąpionym towarzyszem kawy.

Niezastąpionym? Nie. Choć croissant wydaje się najbardziej francuską rzeczą, jaka może istnieć, podobnego rodzaju wypieki pochodzą z Wiednia . Dlatego na Zachodzie mówi się na nie viennoiserie . Ten przepis pozwala przygotować prostą wersję takiej przekąski.

brzoskwinie z syropu
fot. youtube.com/@dolciveloci89
Dietetyk wskazał najzdrowszą przyprawę na świecie. Mało kto o niej pamięta, używaj jej codziennie

Ciastko z brzoskwiniami

Zaletą tego przepisu jest to, że przygotowujemy go właściwie z półproduktów. Ciasto francuskie, brzoskwinie w syropie , biszkopty i konfitura – wszystko to przeważnie mamy gotowe w lodówce. Kanał youtube'owy Dolci veloci, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, sugeruje użycie marmolady morelowej.

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Puszka brzoskwiń w syropie
  • Paczka herbatników „kocich języczków”
  • Marmolada lub powidła według gustu
  • 50 ml mleka

Przygotowanie ciastek z ciasta francuskiego

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy, przekrawamy na pół i kroimy na paski szersze o 3-4 cm od połówki brzoskwini . Na każdym kawałku układamy dwa kocie języczki.

Brzoskwinie odcedzamy od syropu. Syropem smarujemy powierzchnię biszkoptów. Tak zwilżone, smarujemy je następnie wybraną marmoladą lub powidłami

Połówki brzoskwiń kroimy w paski i układamy je płasko, jedna na drugiej, na wierzchu. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem i zawijamy , zostawiając w środku okienko, przez które wyglądają brzoskwinie. Ciasto na powierzchni ciastek smarujemy kolejny raz mlekiem.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut .

Po wyjęciu na wierzch ciastek nakładamy jeszcze jedną warstwę konfitury i posypujemy cukrem pudrem . Tak przyrządzone przekąski są świetnym drugim śniadaniem, ale i bardzo dobrym zwieńczeniem posiłku.

Sprawdź teraz, czy wiesz wszystko o ciastkach i słodkościach oraz wypróbuj przepis na pyszne jabłko zapiekane z krówką .

brzoskwinie z syropu
fot. youtube.com/@dolciveloci89
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję bułek w sklepie. Są chrupiące i mięciutkie, lepsze niż z piekarni
Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy