Układam na cieście francuskim i wstawiam do piekarnika. Rodzina to uwielbia
Oto kolejny przepis, w którym ciasto francuskie prezentuje swoją uniwersalność. Faszerowane masą jajeczną, staje się podstawą niezwykłej zapiekanki. I jak każda zapiekanka, łączy w sobie pełnię smaku i sycący charakter kolacji na ciepło.
Łódeczki z ciasta francuskiego
Może taka przekąska to za mało na prawdziwy pożywny obiad, ale w sam raz na kolację na ciepło. Ciasto francuskie ma wiele zalet. W tym wypadku wykorzystujemy jego plastyczność. Dzięki niej formujemy z ciasta łódeczki, a te wypełniamy smakowitym farszem.
Ten przepis ma w sobie coś z omletu . Może dlatego też bardziej kojarzy się z kolacją niż z obiadem. W masie jajecznej zapiekamy dowolne dodatki – a zatem, jak przystało na zapiekankę , jest ona okazją do przeglądu lodówki.
Kolacja na ciepło
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczne i soczyste. W wariancie zaprezentowanym na tym kanale, w łódeczkach znajdują się bekon i papryka i oliwki. Warto jednak pamiętać o uniwersalności tego przepisu, jeśli chodzi o dodatki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 1 czerwona papryka
- 100 g szynki
- 80 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek cebuli dymki
- Sól, pieprz, tymianek
Zapiekanka w łódeczkach na kolację
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie . Wałkujemy je lekko, by wyprostować fałdy i zagięcia. Ciasto kroimy na sześć placków.
Każdy z placków zawijamy od dwóch stron i sklejamy, by uformować miseczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Szynkę, najlepiej taką w grubych plastrach, kroimy w kostkę. Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne i również kroimy. Szczypiorek lub dymkę i koperek siekamy.
Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy z solą, pieprzem i tymiankiem . Wylewamy je do miseczek, uważając, by masa nie zburzyła ścianek. Do masy jajecznej wrzucamy po garstce szynki i papryki, a także wybranych innych warzyw i dodatków.
Miseczki posypujemy szczypiorkiem, a następnie startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut . Na ostatnie 2-3 minuty można włączyć opcję grill, by lepiej przyrumienić ser.
Wypróbuj też przepisy na zupę ryżową i bezmięsne kotlety mielone .