Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniana, a lepsza niż krupnik. Przepis na zupę mam z zeszytu babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2025 21:00

Zapomniana, a lepsza niż krupnik. Przepis na zupę mam z zeszytu babci

zupa
Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

Szukasz pomysłu na pyszną, szybką i pożywną zupę? Przepis na to danie znalazłam w zeszycie z przepisami babci. Zupa nie dość, że syci na wiele godzin, to doskonale działa na żołądek, rozgrzewa i jest pełna smaku. Moim zdaniem jest 100 razy lepsza niż krupnik.

Zapomniana zupa z zeszytu babci

Polacy uwielbiają zupy. Rosół, ogórkowa, pomidorowa, czy krupnik to klasyki, które często goszczą na naszych stołach. Niedawno jednak szukałam pomysłu na inną, tradycyjną zupę, której dawno nie jadłam. Sięgnęłam po zeszyt z przepisami babci.

Znalazłam w nim przepis na zupę lepszą niż krupnik. Pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Jest w niej mięso, warzywa, pieczarki i przyprawy takie, jak natka pietruszki, czy suszony lubczyk. Zupę gotuję od razu na dwa dni. Jest świetnym pomysłem na obiad, a w dodatku działa kojąco na cały układ pokarmowy.

zupa na obiad przepis babci.jpg
Fot. Canva
Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gulaszowej. Same ziemniaki to za mało

Przepis na szybką zupę ryżową

Z podanego przepisu ugotujesz zupę dla 4-5 osób. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy. Zupę ryżową dopraw do smaku suszonym lubczykiem, natką pietruszki i podaj z kawałkiem ugotowanego w niej mięsa.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4-5 pieczarek
  • korzeń i natka pietruszki
  • kawałek selera
  • por (biała i zielona część)
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g białego ryżu
  • pieprz, sól
  • suszony lubczyk
  • łyżeczka masła

Jak ugotować zupę ryżową?

Do garnka włóż mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj pieprz. Następnie zalej 2 l wody i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je. Do garnka włóż kawałek selera, białą i zieloną część pora, korzeń i kilka gałązek natki pietruszki. Gotuj, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki. Z wywaru wyjmij ugotowane warzywa. Do garnka wrzuć marchew, ryż, dopraw solą i gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby ryż się nie przypalił. W tym czasie zetrzyj na tarce pieczarki i przesmaż je na maśle. 

pieczarki do zupy.jpg
Fot. Canva

Dodaj do garnka pod koniec gotowania. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym lubczykiem. Ryżową podaj z kawałkiem ugotowanego mięsa i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Na obiad polecamy również zupę warmińską oraz nietypowe kotlety. Smaczniejsze nawet, niż schabowe, czy mielone.

zupa.jpg
Fot. Shutterstock