Smakosze.pl Przepisy Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
YouTube/@Fleisch Rezepte von Irma

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend

19 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Schab znamy wszyscy. Można powiedzieć, że kotlet z tego mięsa, jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Ten przepis sprawi, że tradycyjny schabowy nie będzie nudny.

Niezwykłe kotlety ze schabu

Jesteś pewnie znudzona rozbijaniem schabu i smażeniem. Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. Co prawda bez tłuczenia się nie obejdzie, ale kuchnia z całą pewnością nie przesiąknie tłuszczem. Musisz tego spróbować. Smak i dodatki zaskakują.

Obiad przygotowany w ten sposób starczy nawet na cały weekend. Nie raz go robiłem i za każdym razem wychodził fantastycznie . W dalszej części tekstu znajdziesz listę składników oraz sposób przygotowania.

rozbity schabowy.jpg
Canva/@Cleardesign1
W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepis

Co jeszcze oprócz dobrego mięsa?

Poza świeżym schabem nie potrzebujesz wiele, aby przyrządzić smakowity obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fleisch Rezepte von Irma.

Składniki:

  • 800 g mięsa schabowego
  • 200 g sera gouda
  • 4 duże cebule
  • 1 puszka ananasa
  • 2-3 pomidory
  • olej
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić schab w piekarniku?

Zacznij od pokrojeni schabu na grube kotlety, a następnie je rozbij na grubość od 1 do 1,5 centymetra . Dopraw z dwóch stron pieprzem i solą. Weź cebule i posiekaj je w cienkie piórka.

Po blaszce rozprowadź olej i poukładaj na nią cebulę. Musi być jej na tyle dużo, aby tworzyła grubą warstwę . Dopiero na nią poukładaj doprawione mięso. Odsącz ananasa i pokrój w grubą kostkę . Ułóż go na każdym kotlecie.

Następnie dokładnie umyj pomidory i pokój je w grubsze plastry. Ułóż po około 3 plasterki na każdym kawałku mięsa .

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim kotlety. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni . Przed podaniem sprawdź, czy mięso nie jest surowe i obiad gotowy. Przeczytaj, na jaki produkt w Auchan uważać oraz jak zrobić najlepszą surówkę do obiadu .

krojenie pomidora.jpg
Canva/@milanphoto
W głowie się nie mieści, ile zapłacili za 10 pierogów w Zakopanem. Cena to nie jedyny problem
Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy