Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.01.2024 10:19

Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu

ziemniaki ze śmietaną
YouTube/@Essen Rezepte

Ziemniaki są najlepsze na obiad. Znudziły ci się jednak te gotowane i tłuczone? Zrób je według tego przepisu, a będziesz zaskoczona. Ten obiad zasmakuje każdemu.

Szybki i prosty obiad z ziemniaków

W czasach kiedy doba powinna trwać 30 godzin, jak znaleźć czas na gotowanie? To proste. Wystarczy mieć w zanadrzu szybkie przepisy i wtedy się uda. Składniki wcale nie muszą być drogie.

Szybkie obiady muszą składać się z tego, co akurat masz pod ręką. Takim produktem mogą być właśnie ziemniaki. Zaczynamy? Tylko nie zapomnij włączyć stopera. Ten obiad zrobisz w chwilę.

obieranie ziemniaków.jpg
Canva/@dapurmelodi
Układam biszkopty w foremce, zalewam tą masą i wstawiam do lodówki. Nie ma prostszego przepisu na ciasto

Ziemniaki i co jeszcze?

Ziemniaki to główny składnik tego dania. Pewnie zastanawiasz się, co to właściwie będzie? Już wyjaśniam. To przepis na pyszną i szybką ziemniaczaną zapiekankę. Podobną recepturę możesz znaleźć na kanale Essen Rezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie artykułu. 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g sera gouda
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Jak zrobić prosty obiad z ziemniaków?

Przygotowania zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w plastry o grubości 5 mm. Ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Ziemniaki układaj warstwami. Każdą z nich dopraw solą i pieprzem. 

Obierz czosnek i posiekaj go na drobną kosteczkę. Posyp nim ziemniaki. Następnie całość zalej śmietaną. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ziemniaki do ich zmięknięcia. 

Powinno zająć to nie dłużej niż 15 minut. Po tym czasie ziemniaki posyp startym serem żółtym. Ponownie wsadź do piekarnika i trzymaj do czasu roztopienia się sera. Stoper stop i obiad gotowy. Sprawdź, ile pierogi kosztują w Zakopanem oraz jak Strzelczyk robi surówkę idealną do schabowego.

tarcie sera.jpg
Canva/@anandaBGD