W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepis
Kawa i drożdżówka jako szybkie śniadanie lub przekąska brzmi idealnie. Nie ma jednak sensu przepłacać za te słodkości w cukierni. Lepiej zrobisz je sama z tym przepisem.
Przepis na najlepszą drożdżówkę
Drożdżówka to potoczna nazwa na słodką bułeczkę z ciasta drożdżowego wypełnioną nadzieniem owocowym, czekoladowym, a nawet budyniowym. Bardzo często tę bułkę przyozdabia się lukrem i słodką posypką.
Wielu nie wyobraża sobie bez niej dnia, bo stanowi idealną propozycję na deser. Zrób drożdżówki z tym przepisem, który tak samo, jak zdjęcie pochodzi z kanału Becia gotuje. Nie zwiedzisz się.
Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniuCo będziesz potrzebować?
Do przygotowania tych pysznych drożdżówek nie potrzeba wielu składników. Większość z nich znajdziesz pewnie w domu.
Składniki:
- 600 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 9 g drożdży sypkich
- krem czekoladowy
- 4 wafelki orzechowe
- sól
Jak zrobić te słodkie bułki?
Przygotowanie zacznij od przesiania mąki. Następnie do małej miski wsyp drożdże, dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru. Całość zalej mlekiem (około 100 ml). Zastosuj się do rady prowadzącej kanał Becia gotuje, która mówi, że mleko musi być ciepłe, a nie gorące. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie sypkie składniki się rozpuściły. Miskę umieść w piekarniku rozgrzanym do 35 stopni. Podgrzewanie ma trwać od 10 do 15 minut.
Do miski z mąką dodaj wyrośnięte drożdże. Następnie wlej pozostałe mleko, dodaj cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zagniataj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż ciasto osiągnie jednolitą i sprężystą konsystencję. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcie na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyciągnij na stolnicę i podziel na 8 części. Następnie z każdego fragmentu ciasta uformuj kulki. Następnie rozwałkuj je na placki o grubości 5 milimetrów. Każdy z placków dokładnie tak, jak autorka przepisu z kanału Becia gotuje, posmaruj kremem czekoladowym. Wafelki pokrój w kostkę o grubości około 1 centymetra. Ułóż je na placku posmarowanym kremem.
Placki zawijaj jak naleśnika, a następnie jego końce złóż do środka, tworząc okrągłą bułkę drożdżową. Układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Na koniec drożdżówki możesz przyozdobić lukrem. Sprawdź, jak zrobić szybki obiad oraz swoją wiedzę z ciast.