Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.01.2024 11:18

W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepis

Pyszne drożdżówki
YouTube/@Becia gotuje

Kawa i drożdżówka jako szybkie śniadanie lub przekąska brzmi idealnie. Nie ma jednak sensu przepłacać za te słodkości w cukierni. Lepiej zrobisz je sama z tym przepisem.

Przepis na najlepszą drożdżówkę

Drożdżówka to potoczna nazwa na słodką bułeczkę z ciasta drożdżowego wypełnioną nadzieniem owocowym, czekoladowym, a nawet budyniowym. Bardzo często tę bułkę przyozdabia się lukrem i słodką posypką. 

Wielu nie wyobraża sobie bez niej dnia, bo stanowi idealną propozycję na deser. Zrób drożdżówki z tym przepisem, który tak samo, jak zdjęcie pochodzi z kanału Becia gotuje. Nie zwiedzisz się.

drożdzowe ciasto.jpg
Canva/@solidcolours
Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tych pysznych drożdżówek nie potrzeba wielu składników. Większość z nich znajdziesz pewnie w domu.

Składniki:

  • 600 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 9 g drożdży sypkich
  • krem czekoladowy
  • 4 wafelki orzechowe
  • sól

Jak zrobić te słodkie bułki?

Przygotowanie zacznij od przesiania mąki. Następnie do małej miski wsyp drożdże, dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru. Całość zalej mlekiem (około 100 ml). Zastosuj się do rady prowadzącej kanał Becia gotuje, która mówi, że mleko musi być ciepłe, a nie gorące. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie sypkie składniki się rozpuściły. Miskę umieść w piekarniku rozgrzanym do 35 stopni. Podgrzewanie ma trwać od 10 do 15 minut. 

Do miski z mąką dodaj wyrośnięte drożdże. Następnie wlej pozostałe mleko, dodaj cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zagniataj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż ciasto osiągnie jednolitą i sprężystą konsystencję. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcie na około 2 godziny

Wyrośnięte ciasto wyciągnij na stolnicę i podziel na 8 części. Następnie z każdego fragmentu ciasta uformuj kulki. Następnie rozwałkuj je na placki o grubości 5 milimetrów. Każdy z placków dokładnie tak, jak autorka przepisu z kanału Becia gotuje, posmaruj kremem czekoladowym. Wafelki pokrój w kostkę o grubości około 1 centymetra. Ułóż je na placku posmarowanym kremem. 

Placki zawijaj jak naleśnika, a następnie jego końce złóż do środka, tworząc okrągłą bułkę drożdżową. Układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Na koniec drożdżówki możesz przyozdobić lukrem. Sprawdź, jak zrobić szybki obiad oraz swoją wiedzę z ciast

krem czekoladowy.jpg
Canva/@beats3