Strzelczyk połączył z nią ogórki kiszone i stworzył najlepszą surówkę. W sam raz do schabowego
Przepisów na surówkę jest nieskończona liczba. W tym przepisie Tomasz Strzelczyk tak zaczarował, że wyszła sałatka niezwykła. Jest lekka, pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu.
Sposób na pyszną surówkę
Sekret idealnej surówki kryje się w jej prostocie. Sałatka ze świeżych warzyw to raptem kilka składników połączonych ze sobą w najprostszy sposób. Jednak ta całość okazuje się czymś większym niż suma swoich części. Tak jest właśnie w wypadku tej lekkiej surówki z kapusty i cebuli.
Jak przystało na surówkę, jest też ona niezwykle zdrowa. Jej składniki są źródłem białka, witamin oraz bakterii kwasu mlekowego, które regenerują żołądek. Jeśli użyjemy oliwy, mamy też dodatkowe źródło dobrych, nienasyconych tłuszczów.
Biorę imbir i buraka i zyskuję najlepszy napój na odporność. Zimą piję go non stopPrzepis na surówkę Strzelczyka
Ta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego, włącznie z grillowaniem, upałami, zimą. Taką surówkę możemy mieć cały rok, jeśli tylko dostaniemy świeżą kapustę – zapowiada Tomasz Strzelczyk.
Składniki
- ¼ główki świeżej kapusty
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia czerwona cebula
- 2-3 łyżki oleju roślinnego (polecamy oliwę)
- Łyżka miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Sól, pieprz
Przygotowanie surówki Strzelczyka
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w cienkie pióra, a ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do salaterki. Pozostałe składniki umieszczamy w miseczce, przyprawiamy i mieszamy na gęsty, jednorodny sos. Zalewamy nim składniki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Chodzi o to, żeby zmiękła kapusta, pod wpływem soli, musztardy, winegretu – tłumaczy Tomasz Strzelczyk.
Wypróbuj też przepis na zapiekane pałki z kurczaka i mięso mielone pieczone w cieście.