Układam warstwy, zasypuję orzechami i wstawiam do lodówki. To ciasto robię praktycznie co tydzień
Nie wiem, jak wy, ale ja nie potrafię odmówić sobie kawałka pysznego ciasta. Jednak przestałam piec i teraz robię znakomite ciasto bez pieczenia. Ciasto pełne jest orzechów i tak pyszne, że robię je co tydzień.
Ciasto bez pieczenia doskonałe na jesień
W moim domu zawsze musi być jakiś słodki smakołyk. Kawałek ciasta, czy deser to obowiązkowy dodatek do kawy lub po obiedzie . Zwykle piekłam ciasta. Czasem wypieki wychodziły, ale czasem pojawiał się zakalec.
Teraz już nie mam tego problemu. Robię ciasto bez pieczenia, które jest pełne orzechów i polewy kajmakowej . To prawdziwe niebo w gębie. Polecam ten przepis, bo ciasto jest doskonałe i każdy chce dokładkę.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z orzechami?
Składniki:
- 250 g herbatników
- 200 g orzechów włoskich
- 3 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- ½ kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 1 ½ szklanki mleka w proszku
W zimnym mleku rozpuszczamy budynie waniliowe i mieszamy, by nie było grudek. Do garnka z mlekiem dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia . Wlewamy rozpuszczony budyń waniliowy i mieszamy. Do gorącego budyniu dosypujemy galaretkę cytrynową.
Tę masę dostawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy masę kajmakową. Do garnka z zimnym mlekiem wsypujemy cukier, kakao i masło. Wszystko podgrzewamy i gotujemy następnie 20 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ułóż warstwy i zrób ciasto bez pieczenia z orzechami
Pod koniec gotowania wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Do miski dodajemy masło i miksujemy . Dodajemy stopniowo masę budyniową i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Kładziemy na spodzie herbatniki i kładziemy masę budyniową. Teraz znów warstwa herbatników i masa kajmakowa. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Następnie ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe do podania. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak zrobić okazałe ciasto jak z cukierni.