Smakosze.pl Przepisy Układam warstwy, zasypuję orzechami i wstawiam do lodówki. To ciasto robię praktycznie co tydzień
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad

Układam warstwy, zasypuję orzechami i wstawiam do lodówki. To ciasto robię praktycznie co tydzień

19 października 2023

Nie wiem, jak wy, ale ja nie potrafię odmówić sobie kawałka pysznego ciasta. Jednak przestałam piec i teraz robię znakomite ciasto bez pieczenia. Ciasto pełne jest orzechów i tak pyszne, że robię je co tydzień.

Ciasto bez pieczenia doskonałe na jesień

W moim domu zawsze musi być jakiś słodki smakołyk. Kawałek ciasta, czy deser to obowiązkowy dodatek do kawy lub po obiedzie . Zwykle piekłam ciasta. Czasem wypieki wychodziły, ale czasem pojawiał się zakalec.

Teraz już nie mam tego problemu. Robię ciasto bez pieczenia, które jest pełne orzechów i polewy kajmakowej . To prawdziwe niebo w gębie. Polecam ten przepis, bo ciasto jest doskonałe i każdy chce dokładkę.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad
Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z orzechami?

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku

W zimnym mleku rozpuszczamy budynie waniliowe i mieszamy, by nie było grudek. Do garnka z mlekiem dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia . Wlewamy rozpuszczony budyń waniliowy i mieszamy. Do gorącego budyniu dosypujemy galaretkę cytrynową.

Tę masę dostawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy masę kajmakową. Do garnka z zimnym mlekiem wsypujemy cukier, kakao i masło. Wszystko podgrzewamy i gotujemy następnie 20 minut. Co jakiś czas mieszamy.

Ułóż warstwy i zrób ciasto bez pieczenia z orzechami

Pod koniec gotowania wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Do miski dodajemy masło i miksujemy . Dodajemy stopniowo masę budyniową i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Kładziemy na spodzie herbatniki i kładziemy masę budyniową. Teraz znów warstwa herbatników i masa kajmakowa. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Następnie ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe do podania. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak zrobić okazałe ciasto jak z cukierni.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad
Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odporności
Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy