Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.10.2023 12:31

Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają

racuchy z dynią
YouTube/@Mojazonagotuje

Wiele osób przepada za racuchami z jabłkami. Jednak ja jesienią robię to danie z zupełnie innym dodatkiem. Stawiam na popularne i kolorowe warzywo. Czy wiecie, z czym przyrządzam racuchy? Polecam przepis na te pyszne jesienne danie. 

Dodaj dynię do racuchów

Racuchy są przysmakiem smakoszy dosłownie w każdym wieku. Ta słodka potrawa wprost rozpływa się w ustach. Też zwykle robiłam racuchy z jabłkami, ale teraz przyrządzam je zupełnie inaczej. Dodaję do nich dynię.

Te jesienne warzywo znajdziemy w wielu kolorach. Dynia jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Jedzenie dyni obniża cholesterol i wysokie ciśnienie krwi. Ma też działanie antybakteryjne, co jest istotne jesienią. Polecam przepis na znakomite racuchy z dynią. 

dynie
Canva/m.kucova
Ułóż jajka w taki sposób i wstaw do piekarnika na 13 minut. Każdy powinien znać ten patent

Jak zrobić racuchy z dynią?

Składniki:

  • szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki kefiru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • olej

Z dyni wyjmujemy miąższ i odmierzamy szklankę. Dodajemy do dyni kefir i wbijamy jajko. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier puder. Doprawiamy solą i miksujemy wszystkie składniki. 

Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy ciasto. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu racuchy z dynią wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Racuchy z dynią będą smakować jesienią

Racuchy z dynią możemy posypać cukrem pudrem. Powinniśmy smażyć je na małym gazie i bardzo powoli. Racuchy z dynią są bardzo puszyste i mięciutkie. Mają delikatny i ciekawy smak. 

To danie będzie idealne na jesienny obiad lub kolację. Moje dzieci uwielbiają tę potrawę, ale dorośli też nie potrafią sobie odmówić dokładki racuchów z dyni. Warto je przygotować, bo są pyszne i proste w przyrządzeniu. Pisaliśmy o chrupiących plackach ziemniaczanych z dwóch rodzajów ziemniaków. Polecaliśmy przepis na pyszne placki z cebuli od Ewy Wachowicz. 

racuchy
YouTube/@Mojazonagotuje