Smakosze.pl

YouTube/@Mojazonagotuje

Zapomnij o jabłkach, ten dodatek do racuchów sprawdzi się o niebo lepiej. Moje dzieciaki to uwielbiają

19 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wiele osób przepada za racuchami z jabłkami. Jednak ja jesienią robię to danie z zupełnie innym dodatkiem. Stawiam na popularne i kolorowe warzywo. Czy wiecie, z czym przyrządzam racuchy? Polecam przepis na te pyszne jesienne danie. 

Dodaj dynię do racuchów

Racuchy są przysmakiem smakoszy dosłownie w każdym wieku. Ta słodka potrawa wprost rozpływa się w ustach. Też zwykle robiłam racuchy z jabłkami, ale teraz przyrządzam je zupełnie inaczej. Dodaję do nich dynię.

Te jesienne warzywo znajdziemy w wielu kolorach. Dynia jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Jedzenie dyni obniża cholesterol i wysokie ciśnienie krwi. Ma też działanie antybakteryjne, co jest istotne jesienią. Polecam przepis na znakomite racuchy z dynią. 

dynie
Canva/m.kucova
jajka

Ułóż jajka w taki sposób i wstaw do piekarnika na 13 minut. Każdy powinien znać ten patent

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić racuchy z dynią?

Składniki:

  • szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki kefiru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • olej

Z dyni wyjmujemy miąższ i odmierzamy szklankę. Dodajemy do dyni kefir i wbijamy jajko. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier puder. Doprawiamy solą i miksujemy wszystkie składniki. 

Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy ciasto. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu racuchy z dynią wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Racuchy z dynią będą smakować jesienią

Racuchy z dynią możemy posypać cukrem pudrem. Powinniśmy smażyć je na małym gazie i bardzo powoli. Racuchy z dynią są bardzo puszyste i mięciutkie. Mają delikatny i ciekawy smak. 

To danie będzie idealne na jesienny obiad lub kolację. Moje dzieci uwielbiają tę potrawę, ale dorośli też nie potrafią sobie odmówić dokładki racuchów z dyni. Warto je przygotować, bo są pyszne i proste w przyrządzeniu. Pisaliśmy o chrupiących plackach ziemniaczanych z dwóch rodzajów ziemniaków. Polecaliśmy przepis na pyszne placki z cebuli od Ewy Wachowicz. 

racuchy
YouTube/@Mojazonagotuje
obiad

Kroję kiełbasę i ziemniaki, a potem wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ostatnio to mój ulubiony obiad

CZYTAJ DALEJ
ciasto

Połóż czekoladę na blaszce i zalej ciastem. Uwielbiam ten deser, jest prosty i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >