Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odporności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.10.2023 13:42

Wsadź cytrynę do słoika i połącz z trzema dodatkami. To najlepszy syrop na wzmocnienie odporności

syrop z cytryny
YouTube/@UradiSamaIdeje

Jesień bywa kapryśna, a pogoda nie rozpieszcza nas podczas tej pory roku. Deszcz, wiatr i przenikliwy chłód sprawiają, że łatwo o przeziębienie i infekcje. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Przepis na ten syrop z cytryny i innych dodatków sprawdzi się tu znakomicie.

Zadbaj o odporność jesienią

Już zapomnieliśmy o letnich upałach. Teraz w pogodzie prym wiedzie chłód, deszcz i wiatr. Taka niestety bywa jesień, a pogoda odbija się na naszym zdrowiu. Nie raz jeszcze zmokniemy, czy przewieje nas jesienny wiatr. Takie warunki sprawiają, że łatwo się przeziębiamy i łapiemy różne infekcje.

Warto jednak zadbać o odporność, by wzmocnić barierę ochronną organizmu. W tym celu należy zrobić syrop z cytryny, imbiru i miodu. Potrzebna też będzie soda. Polecamy przepis na syrop z cytryny. Dzięki niemu nasza odporność się poprawi. 

cytryna
YouTube/@UradiSamaIdeje
Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz mogłabym ją jeść non stop. Ten przepis wszystko zmienił

Jak zrobić syrop z cytryny?

Składniki:

  • 2 cytryny
  • korzeń imbiru
  • miód
  • soda

Cytryny wkładamy do miski i zalewamy letnią wodą. Wcześniej cytryny można natrzeć solą, by usunąć brud. Następnie cytryny myjemy pod bieżącą wodą. Teraz trzeba natrzeć cytryny sodą i znów włożyć je do miski z wodą.

 Do wody dosypujemy też trochę sody. Odstawiamy na 15 minut. Do garnka wstawiamy słoik i zalewamy go letnią wodą. Wyparzamy naczynie. Korzeń imbiru obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cytryny wyjmujemy z wody i znów myjemy. 

Syrop z cytryny pij na zdrowie

Z cytryn odcinamy końcówki i kroimy na dość cienkie plastry. Usuwamy też pestki. Do wyparzonego słoika wkładamy plastry cytryny i imbiru. Dolewamy miód, tak by słoik był wypełniony. 

Słoik zakręcony, ustawiamy do góry dnem. Powinien odstać około 2 dni w temperaturze pokojowej. Po otwarciu może stać w lodówce do 2 tygodni. Syrop z cytryny dodajemy do letniej wody. Dziennie pijemy szklankę wody z 2 łyżeczkami syropu. Pisaliśmy o działaniu syropu z pigwy. Podawaliśmy też przepis na syrop na odporność od Ewy Wachowicz.

syrop
YouTube/@UradiSamaIdeje