Smakosze.pl Przepisy Układam ziemniaki, mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut
Fot. YouTube/leckere Küche

Układam ziemniaki, mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut

11 listopada 2024

Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.

Ziemniaki na obiad

Kotlety mielone, ziemniaki i warzywa to zestawienie nieśmiertelne, ale w tradycyjnej formie – nieco nudne. Z pomocą przychodzi koncept zapiekanki – dania jednogarnkowego, które urozmaica potrawy. Smaki przenikają się tutaj, a warzywa oddają aromat pozostałym składnikom.

Przepis ten przypomina nieco ziemniaki faszerowane , które jada się w niektórych częściach Polski. Jego bazą jest zaś mięso przygotowane podobnie jak do kotletów mielonych. Dlatego też przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, dzięki czemu otrzymujemy tani obiad .

składniki zapiekanki
Fot. YouTube/leckere Küche
Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności

Ziemniaki i mięso mielone

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału leckere Küche. Można przygotować jego wariant z dowolnej kombinacji jarzyn. My stawiamy na klasyczną.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki pasty paprykowej i/lub koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, rozmaryn

Tani obiad

Mięso mielone wykładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną jedną cebulę i jeden ząbek czosnku, jajko i łyżkę bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy razem na kleistą masę i odstawiamy na bok.

Pozostałe warzywa kroimy w pióra, półplasterki lub cienkie paski. Na rozgrzany na patelni tłuszcz dodajemy kolejno cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Smażymy przez chwilę i zalewamy połową szklanki wody. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Dusimy, aż warzywa zmienią się w miękką masę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Zalewamy je wodą i płuczemy, wymieniając wodę 2-3 razy . Mięso formujemy w niewielkie kulki.

Każdą z takich mięsnych kulek wkładamy między dwa plastry ziemniaka. Dociskamy, a „kanapki” układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy je duszonymi warzywami i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.

Wypróbuj też przepisy na pieczone ziemniaki po hiszpańsku i dżem z pigwy .

zapiekanka z mielonym
Fot. YouTube/leckere Küche
Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna
To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy