Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniany owoc idealny na dżem. Przetwory zawsze robię we wrześniu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2024 21:00

Zapomniany owoc idealny na dżem. Przetwory zawsze robię we wrześniu

dżem z pigwy
Fot. Shutter/romeovip_md

Robisz przetwory? W takim razie zamknij w słoiczkach smaczne i zdrowe owoce. Na zimę będą jak znalazł. Przepis jest prosty i wart polecenia. 

Przetwory z pigwy na zimę

Koniec lata to właśnie ten moment, gdy przygotowuję różne przetwory na zimę. Do słoiczków trafiają owoce na dżemy i konfitury. Szczególnym powodzeniem zawsze cieszy się u mnie w domu dżem z pigwy. Wychodzi pysznie i dodaje smaku pieczywu oraz deserom. Taki smaczny i zdrowy rarytas przygotowuję w sumie z trzech składników.

Dżem jest niezwykle prosty w przyrządzeniu. Warto zaznaczyć, że owoce pigwy nasycone są witaminą C. Mają też dużo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ten smaczny owoc, który przypomina smakiem trochę połączenie jabłka i gruszki, obniża ciśnienie. Ma też działanie przeciwzapalne i wzmacnia organizm. Poniżej znajdziesz przepis na dżem z pigwy.

pigwa
Fot. Canva/JitkaUnv
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

Jak przygotować dżem z pigwy?

Składniki:

  • 2 ½ kg owoców pigwy
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie dżemu zacznij od umycia i obrania owoców pigwy. Wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Możesz je też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pigwę przełóż do garnka o grubym dnie.

 Wsyp cukier, wlej wodę i zagotuj. Składniki gotuj 50 minut i często mieszaj. Następnie gorący dżem nałóż do wcześniej wyparzonych słoików. Zostaw 1 cm przestrzeni pod wieczkiem. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia. 

Dżem z owoców pigwy na zimę

Jeśli chcesz, możesz zapasteryzować słoiki. Rób to przez 15 minut, a potem ostrożnie wyjmij je i odstaw do góry dnem. Przetwory z pigwy wychodzą bardzo smaczne, delikatnie kwaskowate i słodkie. Można dodać je do gorącej herbaty, czy zjeść z pajdą świeżego chleba.

Pasują do biszkoptów i deserów. Dżem z pigwy będzie jak znalazł podczas przeziębienia. Pełen witaminy C pozwoli szybko stanąć na nogi. Dlatego koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na smaczny dżem z pigwy. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Lidlu. Polecaliśmy przepis na chleb zapiekany z mięsem mielonym i serami. 

dżem z pigwy
Fot. Canva/ogm

Źródło: sadyogrody.pl