Smakosze.pl Przepisy Ukochana przez Polaków gwiazda nie kisi ogórków. Zastępuje je zadziwiającym składnikiem
Canva / chorboon_photo ; Instagram @katarzynacichopek

Ukochana przez Polaków gwiazda nie kisi ogórków. Zastępuje je zadziwiającym składnikiem

14 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.

Kiszone chryzantemy to danie popisowe Kasi Cichopek

Cichopek (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama) przypomina, że nie wszystkie chryzantemy nadają się do jedzenia. Te hodowane w doniczkach często są pędzone chemicznie, przez to stanowią dla naszego zdrowia zagrożenie. Najlepsze chryzantemy pozyskamy z własnego ogródka lub działki. Kwiaty zdatne do jedzenia można także kupić w formie suszonej.

Chryzantemy zawierają w sobie bogactwo witamin C oraz A. Pomagają w obniżeniu cholesterolu, a ponadto działają uspokajająco i relaksująco. Są także skutecznym remedium na nawracające uporczywe bóle głowy. Poza kiszeniem kwiaty te doskonale nadają się do sałatek, zup oraz przyrządzenia odżywczych naparów.

Koszmarna cena za talerzyk na weselu. "To woła o pomstę do nieba"

Przepis na kiszone chryzantemy od Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • garść płatków jadalnych chryzantem
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • garść płatków jaglanych
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek chrzanu
  • gałązka melisy
  • łyżka soli

Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek krok po kroku

W dużym słoiku ułóż pokrojoną w paseczki marchewkę . Dodaj do niej niewielki kawałek chrzanu i obrany z łupiny ząbek czosnku. Dołóż też garść płatków jaglanych, garść chryzantem i gałązkę melisy .

Składniki przysyp i łyżeczką soli . Całość zalej wodą. Słoik z chryzantemami dobrze zakręć .

Kwiaty według przepisu Katarzyny Cichopek odstaw zacienione chłodne miejsce . Poczekaj ok. 2 tygodnie. Po upływie tego czasu jadalne kiszone chryzantemy gotowe są do degustacji . Sprawdź, jak sposób na kiszenie ogórków ma znana restauratorka . Wyborna zapiekana kanapka z prostych składników to prawdziwy kulinarny majstersztyk .

chryzantemy.png
Canva / daizuoxin

Źródło: pysznosci

Stosował 1 prostą zasadę i schudł w oczach. Czesław Michniewicz zmienił się nie do poznania
Nigdy byś na to nie wpadł. Pokroiła paczkę pomidorków jednym pociągnięciem noża
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy