Ukochana przez Polaków gwiazda nie kisi ogórków. Zastępuje je zadziwiającym składnikiem
Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.
Kiszone chryzantemy to danie popisowe Kasi Cichopek
Cichopek (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama) przypomina, że nie wszystkie chryzantemy nadają się do jedzenia. Te hodowane w doniczkach często są pędzone chemicznie, przez to stanowią dla naszego zdrowia zagrożenie. Najlepsze chryzantemy pozyskamy z własnego ogródka lub działki. Kwiaty zdatne do jedzenia można także kupić w formie suszonej.
Chryzantemy zawierają w sobie bogactwo witamin C oraz A. Pomagają w obniżeniu cholesterolu, a ponadto działają uspokajająco i relaksująco. Są także skutecznym remedium na nawracające uporczywe bóle głowy. Poza kiszeniem kwiaty te doskonale nadają się do sałatek, zup oraz przyrządzenia odżywczych naparów.
Przepis na kiszone chryzantemy od Katarzyny Cichopek
Składniki:
- garść płatków jadalnych chryzantem
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- garść płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek chrzanu
- gałązka melisy
- łyżka soli
Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek krok po kroku
W dużym słoiku ułóż pokrojoną w paseczki marchewkę . Dodaj do niej niewielki kawałek chrzanu i obrany z łupiny ząbek czosnku. Dołóż też garść płatków jaglanych, garść chryzantem i gałązkę melisy .
Składniki przysyp i łyżeczką soli . Całość zalej wodą. Słoik z chryzantemami dobrze zakręć .
Kwiaty według przepisu Katarzyny Cichopek odstaw zacienione chłodne miejsce . Poczekaj ok. 2 tygodnie. Po upływie tego czasu jadalne kiszone chryzantemy gotowe są do degustacji . Sprawdź, jak sposób na kiszenie ogórków ma znana restauratorka . Wyborna zapiekana kanapka z prostych składników to prawdziwy kulinarny majstersztyk .
Źródło: pysznosci