Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy byś na to nie wpadł. Pokroiła paczkę pomidorków jednym pociągnięciem noża

Nigdy byś na to nie wpadł. Pokroiła paczkę pomidorków jednym pociągnięciem noża

Krojenie pomidorków koktajlowych
Screen z filmu na kanale Tiktok tomoszdobre

Krojenie pomidorków koktajlowych potrafi być męczące. Z prostym patentem pokazanym przez jedną z titktokerek znacznie przyspieszycie uzyskanie małych kawałków warzywa. Wystarczy, że skorzystacie z pokrywki od plastikowego pojemnika, a czynność zajmie zaledwie kilka sekund.
 

Krojenie pomidorków nie musi być czasochłonne

Wielu z was z pewnością nie raz zastanawiało się, czy istnieje szansa, aby uzyskanie połówek pomidorków koktajlowych było mniej mozolne. Drobne warzywo świetnie pasujące do niejednej sałatki potrafi wystawić naszą cierpliwość na próbę.

Z pomocą w takich sytuacjach często przychodzą publikujący w social media twórcy, którzy prezentują przydatne triki. Dotarliśmy do materiału wideo, z którego pomocą przygotowanie dań z dodatkiem słodziutkich pomidorków cherry nie będzie zabierało wiele czasu.

Widać w nim wyraźnie jak pokrywka od plastikowego pojemnika ułatwia autorce nagrania przytrzymanie wszystkich sztuk przysmaku i przecięcie ich podczas zaledwie jednego cięcia.

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru. 1 owoc doskonale podkręci jej smak

Jak wykorzystać pomidorki koktajlowe?

Oprócz wspomnianych już licznych sałatek można pokusić się o sporządzenie smakowitych koreczków z dodatkiem serów, szynki czy oliwek. Taka przekąska z pewnością przypadnie do gustu zaproszonym gościom i błyskawicznie zniknie ze stołu.

Drobne warzywo będzie również pasowało do szaszłyków z grilla czy makaronów np. do smakowitego tagliatelle z pesto. Na ciepło smakuje bowiem równie fantastycznie co na surowo. Z przysmaku warto także przygotować prosty przecier, który z powodzeniem pasował będzie do zupy pomidorowej.

Przepis na przecier z pomidorków koktajlowych

Umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe umieszczamy w rondelku. Zasypujemy je sola oraz cukrem — na 1 kg warzyw potrzebować będziemy odpowiednio pół i całą łyżeczkę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy, aż warzywo zmięknie na niewielkim ogniu.

Studzimy, po czym blendujemy masę na gładki krem. Ponownie zagotowujemy i na gorąco umieszczamy w wyparzonych słoiczkach. Zamykamy szczelnie i pasteryzujemy, by przecier dłużej zachował świeżość.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, które świetnie wzbogaci sałatka z pomidorków koktajlowych skropiona sosem winegret. Spróbujcie doskonałej zapiekanki pasterskiej — syci na bardzo długo. Być może skuszą was też warzywne klopsy z resztek po bezmięsnym rosole.

Źródło: TikTok/tomoszdobre