Smakosze.pl Przepisy Ulep kulki z mięsa i zrób wgłębienie szklanką. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/Proste menu

Ulep kulki z mięsa i zrób wgłębienie szklanką. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

9 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ten przepis z pewnością rzuci nowe spojrzenie na potrawy, które można przygotować z mięsa. Na pewno każdy z nas zna smak tradycyjnych kotletów mielonych. A jak spiszą się te same kotlety, tylko z niespodzianką w środku? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Kotlety mielone z farszem

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że kotlety mielone to tradycyjne polskie danie . Swoim smakiem z pewnością podbiły podniebienia wielu osób. A co gdyby je urozmaicić ?  Ten przepis na pewno mógłby pozytywnie zaskoczyć niejednego kucharza . Jest to nietypowa wersja kotletów z mięsa mielonego, bo z farszem w środku , który powstał z połączenia przesmażonej cebulki, pieczarek, czosnku, kremu oraz sera.

Farsz.jpg
Fot. YouTube/Proste menu
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepu

Kotlety z farszem i serem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu na YouTube. Autorka poleca ten pomysł na kotlety mielone , chociażby na obiad. Poniżej znajdziesz listę składników.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 300 g chleba
  • 200 ml mleka
  • 1/2 cebuli
  • 10-12 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 200ml kremu
  • ser topiony 180 g
  • 200 g sera
  • laska cynamonu
  • papryczka chili
  • kardamon
  • goździk
  • 200 g ryżu
  • 600 ml wody
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek

Niespotykane połączenie składników

Tego typu pomysł na obiad to z pewnością miła odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych.

W pierwszej kolejności do mięsa mielonego wbijamy jajko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Na koniec wsypujemy jedną łyżeczkę papryki. W kolejnym kroku do naszego mięsa dodajemy startą cebulę, a także chleb, który wcześnie został połączony z mlekiem. Wszystko razem mieszamy .

Bierzemy się za farsz . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy wszystko ładnie się przesmaży, dodajemy 200 ml kremu. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę ser topiony. Smażymy, dopóki ser się nie rozpuści .

W międzyczasie formujemy kulki z mięsa i robimy wgłębienie szklanką . Dodajemy gotowy farsz i posypujemy wszystko serem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut .

W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy sól, laskę cynamonu, papryczkę chilli, kardamon i goździka. Czekamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i wszystko ze sobą mieszamy . W kolejnym kroku zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu posypujemy pietruszką.

Kotlety mielone podajemy wraz z ugotowanym ryżem doprawionym innymi składnikami. Warto również spróbować przepisu na obiad ze schabu . Jeśli lubisz desery koniecznie sprawdź ten patent na ciasto .

Kotlety mielone z ryżem.jpg
Fot. YouTube/Proste menu
To najgorsze pieczywo, jakie możesz kupić w Biedronce. Dietetyk radzi, omijaj szerokim łukiem
Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy