Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2025 06:00

Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje

sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Czy da się zrobić sernik, który każdemu się udaje? Dzięki temu przepisowi jest to możliwe. Sernik pełen galaretek będzie idealny jako deser na początek roku. Zrobimy go w prosty sposób i zjemy z przyjemnością. 

Sernik, który każdemu się udaje

Kto lubi sernik? Dla wielu z nas to ciasto po prostu idealne. Jednak czasem sernik nie wychodzi tak, jak trzeba. Ciasto pęka, opada i nie smakuje. Jednak teraz można przygotować sernik, który każdemu się udaje. Jest bardzo prosty i zrobimy go z zaledwie 2 składników.

 Przyda się twaróg z wiaderka i galaretki pomarańczowe. Dzięki tym produktom wyczarujemy sernik na zimno. Będzie w sam raz na początek roku. Pyszny, leciutki i efektowny na każdym zrobi wrażenie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sikorka Gotuje. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej

Jak zrobić sernik, który każdemu się udaje?

Składniki:

  • 300 g twarogu z wiaderka
  • 6 galaretek pomarańczowych

Przygotowanie sernika zaczniemy od wlania do miski 600 ml gorącej wody. Wsypujemy 2 galaretki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy galaretki do dwóch pojemników. Gdy galaretki ostygną, wstawiamy je do całkowitego stężenia do lodówki.

Gdy już stężeje, kroimy galaretkę na małe kawałki. Teraz w 450 ml gorącej wody rozpuszczamy znów 2 galaretki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg z wiaderka miksujemy przez 3 minuty. Wlewamy przestudzona galaretkę i dalej miksujemy.

Sernik prosty i pyszny

Formę o średnicy 20 cm zabezpieczamy folią spożywczą. Przekładamy pokrojone wcześniej galaretki. Zalewamy przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Znów rozpuszczamy 2 galaretki w 600 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia.  Sernik wyjmujemy z lodówki i przekładamy do góry dnem. Znów zabezpieczamy ranty folią spożywczą, by galaretka się nie wylała. 

Zwiększamy obwód formy, dzięki temu boki też będą pokryte galaretką. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy go na co najmniej 4 godziny do lodówki, a potem podajemy. Ciasto bez pieczenia jest pyszne i efektownie prezentuje się na stole. Galaretki wyglądają jak kryształy zatopione w serniku. Pisaliśmy o mięsie najlepszym na krupnik. Polecaliśmy przepis na szybkie i pyszne tiramisu. 

sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje