Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat
Ten przepis jest wart uwagi. Wielokrotnie sprawdzony zapewnia pyszny efekt na talerzu. Dzięki niemu w wyjątkowy sposób zrobisz pieczone pierogi. Wypełnione farszem, jakiego się nie spodziewasz, będą smakować, że palce lizać.
Ciasto z olejem, czyli sposób na pieczone pierogi
Lubisz pierogi? Jeśli to danie śni Ci się po nocach, to poznaj przepis, który ma pond 100 lat. Sposób przygotowania pierogów może Cię zaskoczyć, ale gwarantuje pyszny efekt. Ciasto z olejem wychodzi mięciutkie i elastyczne. Wypełnia się je farszem z jajek ugotowanych na twardo i smażonego szczypiorku.
Pierogi z dość ostrym farszem trafiają do piekarnika. Potem od razu na stół. Ich wygląd cieszy oczy, a smak dosłownie zachwyca. Pieczone pierogi są nie lada rarytasem. Dlatego warto wypróbować przepis, który można zobaczyć na kanale YouTube Przepisy od Olgi. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.
Dziś premiera nowego programu Gessler. W komentarzach zawrzało jeszcze przed emisją odcinkaJak zrobić pieczone pierogi?
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml wody
- 200 ml roztopionego masła
- pęczek szczypiorku
- 6 jajek na twardo
- sól
- pieprz
Przygotowanie pieczonych pierogów zacznij od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i wlej w nie stopniowo wodę. Mieszaj, a potem wyrabiaj na blacie z odrobiną mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą.
Odstaw na 10 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 2 części. Wałki wyrabiaj i ponownie podziel każdy z nich na 8 części. 16 kawałków ciasta uformuj w nieduże kule. Do naczynia żaroodpornego wlej roztopione masło. Delikatnie rozpłaszcz kule z ciasta. Zanurz je z dwóch stron w maśle i zostaw w nim.
Pieczone pierogi, czyli obiad pełen smaku
Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut. Następnie zajmij się przygotowaniem farszu do pieczonych pierogów. Szczypiorek posiekaj, podsmaż na oleju na patelni. Gdy będzie miękki, przełóż go do miski. Dodaj pokrojone jajka ugotowane na twardo. Dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz wróć do ciasta, wyjmij je z oleju i każdy kawałek rozwałkuj dłońmi. Nakładaj farsz i ciasto złóż tak, by pieróg miał prostokątny kształt. Przygotowane w ten sposób pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Po upieczeniu danie od razu podawaj. Pisaliśmy, które mięso jest najgorsze na rosół. Polecaliśmy sposób na czyszczenie przypalonych garnków.