Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Ta zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna
Jaka zupa jest najlepsza na chłody? Warto poznać przepis na smaczną i pożywną zupę idealną na zimę. Zrobisz ją szybko i jeszcze prędzej zniknie z talerzy. Ten smak potrafi zdrowo uzależnić, a zupa rozgrzewa jak żadna inna.
Zupa, która rozgrzewa i syci
Zupy są doskonałym uzupełnieniem diety. Nie tylko zapewniają pyszny smak i sycą, ale też rozgrzewają i nawadniają organizm. Porcja znakomitej zupy daje też dużo energii do działania, a potrawy zwykle nie są trudne w przygotowaniu. Tak też właśnie jest ze smaczną zupą porowo-serową.
Danie podajemy z pulpecikami z indyka, a zupa zaskakuje kremową konsystencją. To zasługa dodania do niej serków topionych. Pory i włoszczyzna zapewniają wyjątkowy smak tej potrawie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sebastian Chomentowski Żyj Pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepuJak ugotować zupę porowo-serową?
Składniki na zupę:
- 2 litry wody
- 2 duże pory
- 1 pęczek włoszczyzny
- 500 g serków topionych (naturalnych lub śmietankowych
- chili
Składniki na pulpeciki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- mąka do panierowania
Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia korzenia pietruszki, marchewek i pora. Warzywa przełóż do garnka z zimną wodą. Dołóż posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i kilka płatków chili. Warzywa gotujemy, a następnie przygotuj pulpeciki.
Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajka i wsyp przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie z masy formuj pulpeciki i obtaczaj je w mące pszennej. Gdy wywar z warzyw będzie już gotowy, zblenduj go. Powinien mieć gładką konsystencję.
Zupa, że palce lizać
Do zblendowanego wywaru włóż pulpeciki i gotuj 15 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dołóż serki topione i gotuj do ich rozpuszczenia się. Co chwilę mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po kwadransie zupa porowo-serowa jest gotowa do podania.
Będzie smakować z płatkami kukurydzianymi lub ryżem. Danie jest delikatne, ale ma dość wyrazisty smak. Pulpeciki znakomicie pasują do zupy porowo-serowej. Warto skorzystać z tego przepisu, bo jest prosty i zapewnia smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić “smoczą herbatę” na odchudzanie. Polecaliśmy przepis na napój z imbiru i buraka na wzmocnienie odporności.