Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Ta zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2025 10:44

Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Ta zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna

zupa porowo-serowa
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686

Jaka zupa jest najlepsza na chłody? Warto poznać przepis na smaczną i pożywną zupę idealną na zimę. Zrobisz ją szybko i jeszcze prędzej zniknie z talerzy. Ten smak potrafi zdrowo uzależnić, a zupa rozgrzewa jak żadna inna. 

Zupa, która rozgrzewa i syci

Zupy są doskonałym uzupełnieniem diety. Nie tylko zapewniają pyszny smak i sycą, ale też rozgrzewają i nawadniają organizm. Porcja znakomitej zupy daje też dużo energii do działania, a potrawy zwykle nie są trudne w przygotowaniu. Tak też właśnie jest ze smaczną zupą porowo-serową.

Danie podajemy z pulpecikami z indyka, a zupa zaskakuje kremową konsystencją. To zasługa dodania do niej serków topionych. Pory i włoszczyzna zapewniają wyjątkowy smak tej potrawie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sebastian Chomentowski Żyj Pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.  

zupa porowo-serowa
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepu

Jak ugotować zupę porowo-serową?

Składniki na zupę:

  • 2 litry wody
  • 2 duże pory
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 g serków topionych (naturalnych lub śmietankowych
  • chili

Składniki na pulpeciki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka do panierowania

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia korzenia pietruszki, marchewek i pora. Warzywa przełóż do garnka z zimną wodą. Dołóż posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i kilka płatków chili. Warzywa gotujemy, a następnie przygotuj pulpeciki.

Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajka i wsyp przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie z masy formuj pulpeciki i obtaczaj je w mące pszennej. Gdy wywar z warzyw będzie już gotowy, zblenduj go. Powinien mieć gładką konsystencję. 

Zupa, że palce lizać

Do zblendowanego wywaru włóż pulpeciki i gotuj 15 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dołóż serki topione i gotuj do ich rozpuszczenia się. Co chwilę mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po kwadransie zupa porowo-serowa jest gotowa do podania.

Będzie smakować z płatkami kukurydzianymi lub ryżem. Danie jest delikatne, ale ma dość wyrazisty smak. Pulpeciki znakomicie pasują do zupy porowo-serowej. Warto skorzystać z tego przepisu, bo jest prosty i zapewnia smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić “smoczą herbatę” na odchudzanie. Polecaliśmy przepis na napój z imbiru i buraka na wzmocnienie odporności. 

zupa porowo-serowa
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686