Ulep kulki z mięsa mielonego i ułóż na ziemniakach. Ten obiad starczy na 2 dni
Każda zapracowana osoba powinna mieć w swoim kulinarnym repertuarze kilka takich dań. Proste, szybkie, ale bardzo domowe posiłki można przygotować z wyprzedzeniem na dwa dni. A nic tak nie pomaga znaleźć chwili dla siebie po południu jak nie musieć gotować obiadu.
Obiad na dwa dni
Prosta zapiekanka z mielonymi klopsikami to jedno z tych dań, które świetnie się do tego nadają. Nie ma wielkiej różnicy w pracochłonności, kiedy przygotowujemy to danie na jeden albo dwa dni. Bardzo łatwo się odgrzewa i dzieli na porcje, więc każdy z domowników może jeść to danie w pasującym dla siebie momencie.
Ale zapiekanka taka – jak większość zapiekanek – oszczędza też czas w dniu przygotowania. To po prostu łatwe i szybkie danie . Wyraźnie inspirowane kotletami mielonymi, jest pieczone, a nie usmażone. A przez to bardziej soczyste i zdrowsze.

Zapiekanka z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Geschmackserlebnis. Autorzy zauważają tam, że chleb tostowy – jasne pszenne pieczywo z wysokiego przemiału – to jeden z najlepszych dodatków do mięsa mielonego. Rzeczywiście, w tej roli używamy w Polsce zazwyczaj kajzerek , chodzi jednak o to, by miąższ pieczywa był jak najbardziej luźny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 4 ziemniaki
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml śmietanki
- 120 ml jogurtu
- 1 bułka namoczona w mleku
- 100 g startego sera
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka
- Olej roślinny

Zapiekane kotlety mielone na obiad
Farsz mięsny na to danie przygotowujemy podobnie jak kotlety mielone. Mięso wykładamy do miski, wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy bułkę odciśniętą z mleka i dokładnie wyrabiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych okach . Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy posiekany czosnek i marchewkę.
Podsmażamy, aż wszystkie składniki będą miękkie i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy do masy mięsnej i jeszcze raz mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Wykładamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Z mięsa mielonego formujemy dość duże kotlety. Układamy je na ziemniakach. Jogurt mieszamy ze śmietanką i przyprawiamy do smaku. Zalewamy danie w naczyniu.
Kotlety posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut .
Wypróbuj też przepisy na kluski żelazne i oberibę, czyli zupę z kalarepy .
