Smakosze.pl Przepisy Ułóż delicje na blasze i zalej ciastem. Wszyscy w moim domu uwielbiają ten deser, robię go w chwilę
Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker

Ułóż delicje na blasze i zalej ciastem. Wszyscy w moim domu uwielbiają ten deser, robię go w chwilę

19 września 2023

Ciasto z delicjami skusi niejednego łasucha. Wykonanie jest bardzo proste, więc pyszny deser gości na moim domu dość często. Rodzina go ubóstwia i pochłania w hurtowych ilościach. Musicie przetestować.

Proste ciasto z dodatkiem delicji

Delicje mogą przyjemnie urozmaicić wasze ciasto. Dodanie ich na spód wypieku sprawi, że deser będzie miał ciekawszą konsystencję, a owocowa galaretka doda orzeźwiającego charakteru. Warto spróbować.

Składniki:

  • 300 g delicji o smaku pomarańczowym
  • 5 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 270 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lista niezbędnych składników nie jest długa, a przygotowanie wcale nie zajmie dużo czasu. Sprawdźcie koniecznie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję. Nie pożałujecie.

Wbijamy jajka na ciasto.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker
Dzięki tej zupie schudłam już 5 kg, a cholesterol wrócił do normy. Mogłabym jeść ją codziennie

Jak zrobić pyszne ciasto? Dodajcie do niego delicje

Zaczynam od wbicia jaj do miski i ubicia ich z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do masy wlewam mleko, a następnie wsypuję przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy.

W wyłożonej papierem do pieczenia blasze układam spód z delicji. Wylewam na niego przygotowane ciasto. Piekę przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać ciasto z delicjami?

Gotowe, ostudzone ciasto można polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą, najlepiej gorzką. Dobrze sprawdzi się też posypanie go cukrem pudrem. Deser pasuje zarówno do kawy, jak i do herbaty.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta. Oprócz deseru z delicjami polecamy sprawdzony patent na lekki i puszysty biszkopt . Być może skusi was też PRL-owski klasyk, czyli zebra .

Ciasto z delicjami jest pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Super lecker
Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy