Ułóż małe miseczki w naczyniu i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Jeśli chcemy mieć dużo energii w ciągu dnia, to z samego rana obowiązkowo trzeba zjeść pełnowartościowy posiłek, który nas odpowiednio nasyci i sprawi, że przez kolejne godziny nie odczujemy głodu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, niecodziennie śniadanie.
Śniadanie to obowiązkowy posiłek
Niestety nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale śniadanie naprawdę jest najważniejszym posiłkiem dnia . Przede wszystkim jest to pierwsze spożycie pokarmu w ciągu dnia, dlatego na dobry początek lepiej jest coś przekąsić. Najlepiej to zrobić z samego rana, a nie zwlekać , ponieważ wtedy będziemy mieć siłę na resztę dnia. Co najlepiej zjeść na śniadanie?
Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Przede wszystkim musi to być posiłek smaczny, zdrowy, pełnowartościowy, czyli bogaty między innymi w białko oraz wszelkiego rodzaju witaminy . Lepiej też nie spożywać pokarmu od razu po przebudzeniu, tylko chwilkę odczekać. Dobrym wyborem będzie np. jajecznica, omlet, owsianka z owocami czy też kanapki z dodatkami mięsnymi, serem i warzywami . My natomiast chcemy Wam przedstawić przepis na coś innego, niecodziennego, ale bardzo smacznego.

Śniadanie z dużą ilością składników
Jak się okazuje, z chleba tostowego można zrobić nie tylko tosty. Wraz z innymi składnikami może stworzyć śniadanie , które jeśli zrobicie raz, to nie będziecie mogli przestać. Do przygotowania takiego posiłku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 9 kromek chleba tostowego
- 100 g ulubionej szynki
- śmietana kremówka 33%
- 100 g startego żółtego sera
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- 4 jajka
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie?
Takie śniadanie to z pewnością miła odskocznia od tradycyjnych porannych posiłków .
W pierwszej kolejności odcinamy skórki od kromek chleba tostowego i układamy w charakterystyczny kwadrat, tak żeby odrobinę nachodziły na siebie. Odrobinę rozwałkowujemy. Następnie nakładamy na nie naczynie żaroodporne w taki sposób jak na poniższym zdjęciu i odcinamy tę część chleba , którego powierzchnia naczynia nie objęła.

W kolejnym kroku do miski przekładamy śmietankę kremówkę 33%, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, starty ser żółty, 3 żółtka i doprawiamy solą oraz pieprzem . Całość mieszamy trzepaczką kuchenną. Tak przygotowaną masę przelewamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego chlebem tostowym. Na środku umieszczamy cztery małe miseczki, aby finalnie zrobiły się w ich miejscu wgłębienia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut .
Po tym czasie we wspomnianych wgłębieniach umieszczamy 4 jajka i ponownie pieczemy w piekarniku w tej samej temperaturze, ale tym razem przez 5 minut .
Tak przygotowane śniadanie z pewnością doda nam dużo energii na dalszą część dnia.

Sprawdź przepis na babkę wielkanocną z jabłkami . Zobacz, jak zrobić dietetyczny sos do sałatek .