Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj w misce i zalej sałatkę. Dietetyczny sos będzie pyszny i ułatwi odchudzanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.03.2025 06:00

Wymieszaj w misce i zalej sałatkę. Dietetyczny sos będzie pyszny i ułatwi odchudzanie

sos do sałatki
Fot. Shutterstock

Oto prosty przepis na sos, dzięki któremu sałatka będzie jednocześnie dietetyczna i pyszna. Wystarczy trzymać się kilku wytycznych. W królestwie dressingów znajdzie się niejeden, który spełni oba te życzenia naraz.

Dietetyczny sos do sałatki

Wiele osób poszukując dobrych dla diety rozwiązań chętnie ucieka się do sałatek. Nic dziwnego – te witaminowe bomby potrafią zawrzeć wiele zbawiennych składników w lekkostrawną, zdrową, a przy tym pyszną formę. Są jednak i takie elementy, które mogą zepsuć cały efekt.

Żeby sałatka była posiłkiem z prawdziwego zdarzenia, a nie li tylko przekąską, musi mieć w sobie jakiś „konkret”. Za jej sytość odpowiada przeważnie dobrze dobrany sos. Jednak właśnie ten sam sos może sprawić, że nasza sałatka zwyczajnie przestanie być dietetyczna.

sałatka z rabarbarem
Fot. Canva
Weź ręcznik, polej 1 środkiem i przyłóż do okapu. Rozpuszcza tłuszcz jak za dotknięciem różdżki

Jak komponować sos do sałatki

Przygotowując odpowiedni sos, trzymajmy się więc kilku zasad. Pozwolą one na kreatywność nawet osobom, które do przygotowywania posiłków nie mają zbyt wiele wyobraźni. Zasady te są zresztą bardzo intuicyjne.

Po pierwsze – zrywamy z majonezami, wymieniając je na niezbyt tłuste jogurty naturalne. Komponujemy je np. z sokiem z cytryny, który podbije smak. Kolejną poradą jest pełna dowolność, jeśli chodzi o zioła i zieleniny.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Nadmiaru kalorii nie doda urozmaicanie sosów do sałatek musztardą, czosnkiem czy chrzanem. Do najzdrowszych źródeł tłuszczu należą zaś masło orzechowe i oleje tłoczone na zimno, w tym oliwa extra vergine.

sałatka z pomidorkami
Fot. Canva

Dobre sosy do sałatek

Daje to duże pole do popisu, jeśli chodzi o przygotowanie bogatych w smak i esencjonalnych sałatek. Weźmy prosty przepis na jogurtowe pesto. W blenderze łączymy następujące składniki:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 garść liści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczkę parmezanu

Po zmiksowaniu taki sos doprawiamy już tylko solą i pieprzem do smaku. Podajemy np. z sałatką z mozzarellą light, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i pieczonym kurczakiem. Można dodać do niej jeszcze awokado – tłuste, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu.

sałatka z sałatą
Fot. Canva

Jogurtowy sos miętowo-koperkowy

Innym przepisem na odświeżający sos do sałatki jest ten z miętą i koperkiem. Drobno siekamy w nim składniki, łączymy z jogurtem i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodać też można łyżeczkę siemienia lnianego, które jest doskonałym źródłem błonnika i jako takie sprzymierzeńcem diety.

  • 1 garść liści świeżej mięty
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Sól, pieprz

Taka odświeżająca mieszanina smaku dwóch rodzajów zieleniny to doskonały sos lub dip do sałatek opartych o nowalijki. Bliskie ideału jest już połączenie z samym tylko chrupiącym, świeżym ogórkiem. A jeśli dodać do niego np. rzodkiewkę, pomidory i tym podobne przysmaki? By zmienić taką sałatkę w pełny posiłek, dorzucić można jeszcze kaszę – np. bardzo zdrową jaglaną. To wszystko jednak tylko początek przygody z dietetycznymi sałatkami.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka pieczonego w rękawie i zupę jogurtową.

sałatka z kurczakiem
Fot. Canva