Wymieszaj w misce i zalej sałatkę. Dietetyczny sos będzie pyszny i ułatwi odchudzanie

Oto prosty przepis na sos, dzięki któremu sałatka będzie jednocześnie dietetyczna i pyszna. Wystarczy trzymać się kilku wytycznych. W królestwie dressingów znajdzie się niejeden, który spełni oba te życzenia naraz.
Dietetyczny sos do sałatki
Wiele osób poszukując dobrych dla diety rozwiązań chętnie ucieka się do sałatek. Nic dziwnego – te witaminowe bomby potrafią zawrzeć wiele zbawiennych składników w lekkostrawną, zdrową, a przy tym pyszną formę. Są jednak i takie elementy, które mogą zepsuć cały efekt.
Żeby sałatka była posiłkiem z prawdziwego zdarzenia, a nie li tylko przekąską, musi mieć w sobie jakiś „konkret”. Za jej sytość odpowiada przeważnie dobrze dobrany sos. Jednak właśnie ten sam sos może sprawić, że nasza sałatka zwyczajnie przestanie być dietetyczna.

Jak komponować sos do sałatki
Przygotowując odpowiedni sos, trzymajmy się więc kilku zasad. Pozwolą one na kreatywność nawet osobom, które do przygotowywania posiłków nie mają zbyt wiele wyobraźni. Zasady te są zresztą bardzo intuicyjne.
Po pierwsze – zrywamy z majonezami, wymieniając je na niezbyt tłuste jogurty naturalne. Komponujemy je np. z sokiem z cytryny, który podbije smak. Kolejną poradą jest pełna dowolność, jeśli chodzi o zioła i zieleniny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Nadmiaru kalorii nie doda urozmaicanie sosów do sałatek musztardą, czosnkiem czy chrzanem. Do najzdrowszych źródeł tłuszczu należą zaś masło orzechowe i oleje tłoczone na zimno, w tym oliwa extra vergine.

Dobre sosy do sałatek
Daje to duże pole do popisu, jeśli chodzi o przygotowanie bogatych w smak i esencjonalnych sałatek. Weźmy prosty przepis na jogurtowe pesto. W blenderze łączymy następujące składniki:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 garść liści świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczkę parmezanu
Po zmiksowaniu taki sos doprawiamy już tylko solą i pieprzem do smaku. Podajemy np. z sałatką z mozzarellą light, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i pieczonym kurczakiem. Można dodać do niej jeszcze awokado – tłuste, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Jogurtowy sos miętowo-koperkowy
Innym przepisem na odświeżający sos do sałatki jest ten z miętą i koperkiem. Drobno siekamy w nim składniki, łączymy z jogurtem i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodać też można łyżeczkę siemienia lnianego, które jest doskonałym źródłem błonnika i jako takie sprzymierzeńcem diety.
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- Sól, pieprz
Taka odświeżająca mieszanina smaku dwóch rodzajów zieleniny to doskonały sos lub dip do sałatek opartych o nowalijki. Bliskie ideału jest już połączenie z samym tylko chrupiącym, świeżym ogórkiem. A jeśli dodać do niego np. rzodkiewkę, pomidory i tym podobne przysmaki? By zmienić taką sałatkę w pełny posiłek, dorzucić można jeszcze kaszę – np. bardzo zdrową jaglaną. To wszystko jednak tylko początek przygody z dietetycznymi sałatkami.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka pieczonego w rękawie i zupę jogurtową.






































