Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję mięso, dodaję jajka i przyprawy. Nie znam lepszego przepisu na niedzielny obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.03.2025 09:50

Kroję mięso, dodaję jajka i przyprawy. Nie znam lepszego przepisu na niedzielny obiad

kurczak na obiad
Fot. Shutterstock/HannaTor

To, że jest to niezwykle prosty przepis na smażonego kurczaka, nic mu nie ujmuje. Będzie ciekawym niedzielnym obiadem nawet na okazje. Smaku dodają mu dodatki, które, choć nie zawierają mąki ani bułki tartej, zmieniają się w rodzaj panierki.

Obiad z kurczaka

Pierś kurczaka wypiera coraz bardziej wieprzowinę jako nasz ulubiony produkt obiadowy. Ostatnie, co może ją powstrzymać, to przekonanie o tym, że jest ona pełna hormonów. Jednak, jak każdy produkt spożywczy, także i ten jest dokładnie badany przed trafieniem na nasze półki.

Mamy więc lekkie, jasne mięso, bardzo chude i pełne dobrze przyswajalnego białka. Jest delikatne w smaku, dlatego dobrze je wzbogacić rozmaitymi dodatkami. W naszym przepisie są to nie tylko przyprawy, lecz także majonez.

surowa pierś kurczaka
Fot. Canva
Czy dziś jest niedziela handlowa? Obowiązują nowe przepisy, lepiej sprawdź, gdzie zrobisz zakupy

Obiad na niedzielę

Taki obiad w postaci siekanych kotletów z kurczaka można podać po prostu z ulubionymi dodatkami. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że sprawdzi się doskonale w niedzielę, kiedy mamy do roboty lepsze rzeczy niż stanie w kuchni. Kroimy więc kurczaka w kostkę i do dzieła!

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki startego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
  • Masło klarowane do smażenia

Siekane kotlety z kurczaka

Kurczaka siekamy w drobną kostkę. Zasypujemy go mąką ziemniaczaną, mieszamy, a następnie wybijamy jajko. Łączymy wszystko w kleistą masę.

W miseczce mieszamy majonez z przyprawami. Natkę pietruszki siekamy i połowę dodajemy do sosu. Wszystko dodajemy je do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

krojony kurczak
Fot. Canva

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Z masy mięsnej formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na złocisto z obu stron. Przed podaniem na obiad posypujemy pozostałą natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczne sosy sałatkowe i szybkie kluski ziemniaczane.

kotlety siekane.jpg
Fot. Canva