Kotlety schabowe można zrobić z mięsa mielonego. Żaden przepis nie budzi tylu emocji

Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Brzmi zaskakująco, może nawet lekko niedorzecznie, ale fakt jest jeden te “oszukane” kotlety były przebojem na niejednym stole jeszcze w czasach PRL-u. Przepis do tej pory budzi wiele emocji, ale ma też swoich zwolenników. Warto wypróbować go i przekonać się samemu, czy jest wart uwagi.
"Oszukane" kotlety schabowe z mięsa mielonego
Pomysł zrobienia kotletów schabowych z mięsa mielonego wydaje się być szalony, lecz może właśnie “w tym szaleństwie jest jakaś metoda”. Cała koncepcja brzmi dość nietypowo, ale nie na takie kulinarne ekstrawagancje decydujemy się w naszych kuchniach. Poniżej podajemy przepis na “oszukane kotlety” i dzielimy się kilkoma praktycznymi wskazówkami odnośnie ich przyrządzenia.

"Oszukane" schabowe to hit PRL
Do przygotowania oszukanych kotletów polecamy wybrać, jak najlepszej jakości mięso mielone. Najlepsze będzie te z szynki lub łopatki wieprzowej.
Aby mięso nie było ono napowietrzone, trzeba wybić masę mięsną, po to by pozbawić ją pęcherzyków powietrza. Dobrym pomysłem może być wzięcie foremki do burgerów i tam ściśnięcie masy z mięsa mielonego. Jest to element konieczny, aby nasze kotlety wyszły idealne i nie przypominały klasycznych mielonych. Inny patent na wykonanie tej czynności opisujemy poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem:
Lista składników:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz, opcjonalnie ulubione przyprawy do smaku
- tłuszcz do smażenia

Oszukane mielone krok po kroku
Krok 1. Ubicie mięsnej masy.
Włóż do miski mięso mielone i zalej je 50 ml wody. Dopraw je do smaki solą i pieprzem. Opcjonalnie posyp je ulubionymi przyprawami np. majerankiem. Wyrabiaj mięso przez około 4 minuty. Zawijaj jego brzegi do środka. Kilka razy wyjmij je z miski i rzuć je do miski z wysokości ok 50 cm. Dzięki temu mięsna masa nie będzie zawierała pęcherzyków powietrza.
Krok 2. Formowanie kotletów
Podziel mięsną masę na mniejsze części i uformuj z niej kulki, który następnie rozpłaszcz na placek o grubości ok. 1.5 cm.
Krok 3. Panierowanie i smażenie
Opanieruj kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na tłuszczu aż do zarumienienia.
Oszukane kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. gotowanymi ziemniakami i surówką. Smacznego!






































