Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe można zrobić z mięsa mielonego. Żaden przepis nie budzi tylu emocji
Monika Dec
Monika Dec 09.03.2025 08:30

Kotlety schabowe można zrobić z mięsa mielonego. Żaden przepis nie budzi tylu emocji

kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/1eyeshut

Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Brzmi zaskakująco, może nawet lekko niedorzecznie, ale fakt jest jeden te “oszukane” kotlety były przebojem na niejednym stole jeszcze w czasach PRL-u. Przepis do tej pory budzi wiele emocji, ale ma też swoich zwolenników. Warto wypróbować go i przekonać się samemu, czy jest wart uwagi.

"Oszukane" kotlety schabowe z mięsa mielonego

Pomysł zrobienia kotletów schabowych z mięsa mielonego wydaje się być szalony, lecz może właśnie “w tym szaleństwie jest jakaś metoda”. Cała koncepcja brzmi dość nietypowo, ale nie na takie kulinarne ekstrawagancje decydujemy się w naszych kuchniach. Poniżej podajemy przepis na “oszukane kotlety” i dzielimy się kilkoma praktycznymi wskazówkami odnośnie ich przyrządzenia.

 

Pyszne kotlety schabowe
fot. Canva
Weź liść laurowy i włóż go do pojemnika z solą. Ten patent to mistrzostwo świata

"Oszukane" schabowe to hit PRL

Do przygotowania oszukanych kotletów polecamy wybrać, jak najlepszej jakości mięso mielone. Najlepsze będzie te z szynki lub łopatki wieprzowej. 

Aby mięso nie było ono napowietrzone, trzeba wybić masę mięsną, po to by pozbawić ją pęcherzyków powietrza. Dobrym pomysłem może być wzięcie foremki do burgerów i tam ściśnięcie masy z mięsa mielonego. Jest to element konieczny, aby nasze kotlety wyszły idealne i nie przypominały klasycznych mielonych. Inny patent na wykonanie tej czynności opisujemy poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Lista składników:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • mąka 
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, opcjonalnie ulubione przyprawy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
mięso mielone
fot. Canva

Oszukane mielone krok po kroku

Krok 1. Ubicie mięsnej masy. 

Włóż do miski mięso mielone i zalej je 50 ml wody. Dopraw je do smaki solą i pieprzem. Opcjonalnie posyp je ulubionymi przyprawami np. majerankiem. Wyrabiaj mięso przez około 4 minuty. Zawijaj jego brzegi do środka. Kilka razy wyjmij je z miski i rzuć je do miski z wysokości ok 50 cm. Dzięki temu mięsna masa nie będzie zawierała pęcherzyków powietrza.

Krok 2. Formowanie kotletów

Podziel mięsną masę na mniejsze części i uformuj z niej kulki, który następnie rozpłaszcz na placek o grubości ok. 1.5 cm.

Krok 3. Panierowanie i smażenie

Opanieruj kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na tłuszczu aż do zarumienienia. 

Oszukane kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. gotowanymi ziemniakami i surówką. Smacznego!

Pyszne i chrupiące kotlety schabowe
fot. Canva