Smakosze.pl Przepisy Ułóż mandarynki na patelni i wlej tę masę. Nie ma lepszego ciasta na grudzień
fot. youtube.com/smacznytv

Ułóż mandarynki na patelni i wlej tę masę. Nie ma lepszego ciasta na grudzień

15 grudnia 2024

W kilka minut zmieniamy garść mandarynek w błyskawiczne ciasto. Przepis ten warto zachować na te chwile, kiedy najlepszymi owocami w sklepach są właśnie te cytrusowe. A zimą o takie chwile nietrudno.

Ciasto bez pieczenia

Czy mandarynki to sezonowe owoce ? Ależ tak! Okazuje się, że kiedy u nas przestają już na drzewach rosnąć jabłka, w bardziej szczęśliwych klimatycznie regionach świata owoce dopiero się pojawiają. Dlatego zimą polskie uprawy nie mają szans w konkurencji z cytrusami.

Dlatego też mandarynki stały się niemal symbolem Bożego Narodzenia. A to ciasto jest świetnym pomysłem, by symbol ten zmienić w treściwy deser . Kiedy pojawi się na świątecznym stole, wywoła zapewne niemałą sensację. W przeciwieństwie do wielu naszych potraw ciasto takie jest soczyste i lekkie – to właśnie zawdzięcza mandarynkom.

przekrawanie mandarynek
fot. youtube.com/smacznytv
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba lepsza niż karp i dorsz

Ciasto z mandarynkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ciasta nie pieczemy w piekarniku, choć z powodzeniem można to zrobić. Wystarczy wtedy obsmażyć mandarynki w karmelu, przełożyć do formy i zalać ciastem .

Składniki

  • 4-5 mandarynek
  • 70 g cukru
  • 180 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z patelni

Mandarynki obieramy i przekrawamy w poprzek na połówki. Z masła odmierzamy jedną łyżkę, pozostałą część rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Dodajemy do niej 50 g cukru. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki zaczną się karmelizować i pienić. Wtedy na patelni układamy mandarynki rozcięciem do dołu i pozostawiamy na niewielkim ogniu.

Do miski wybijamy jajko. Dodajemy mleko i rozpuszczone masło oraz 70 g cukru . Całość ubijamy na jasną, kremową masę. Do niej partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy.

Kiedy cukier na patelni będzie już ładnie rumiany, zalewamy mandarynki ciastem. Wyrównujemy w miarę potrzeby i przykrywamy patelnię. Tak pieczemy na patelni przez 15 minut . Ciasto wyjmujemy na talerz, odwracając patelnię.

Wypróbuj też przepis na makowiec po japońsku i dowiedz się więcej o halibucie, którego warto podać na święta .

ciasto z mandarynkami
fot. youtube.com/smacznytv
Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Ten po japońsku od Heni jest 100 razy lepszy
Na jarmarku kupił kiełbasę za 30 zł. Po pierwszym kęsie jego mina zdradzała wszystko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy