Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler robi wybitną zupę grzybową na święta. Te 2 dodatki zaskoczą każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.12.2024 13:32

Gessler robi wybitną zupę grzybową na święta. Te 2 dodatki zaskoczą każdego

zupa grzybowa Magdy Gessler
Fot. Shutterstock, Instagram/magdagessler_official

Zupa grzybowa Magdy Gessler zachwyca smakiem i może szokować składnikami. Jednak sprawiają one, że potrawa nie ma sobie równych. Pyszna i klarowna będzie idealna na Boże Narodzenie. 

Składniki grzybowej zdziwią każdego

Zupa grzybowa często gości na świątecznych stołach. Jej smak jest wyjątkowy, jednak teraz może być jeszcze lepszy. Jak to możliwe? Przepis Magdy Gessler jest dość kontrowersyjny, ale zapewnia wyśmienity efekt na talerzu. Tak smacznej i klarownej grzybowej próżno szukać, gdzie indziej. Głęboki smak zupy grzybowej to zasługa szczególnie 2 składników

 Znana restauratorka do tej potrawy dodaje pięć dziesiątkę wódki. Dzięki niej zupa będzie klarowna. Nie ma się te co martwić procentami- te wyparują podczas gotowania potrawy.

Natomiast dodatek zakwasu na żur doskonale pasuje do smaku leśnych grzybów i wzbogaca to danie. Zupa grzybowa Magdy Gessler z wódką i zakwasem na żur podbije podniebienie każdego smakosza.

zupa grzybowa
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ognia

Jak ugotować zupę grzybową Magdy Gessler?

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • ¼ kg prawdziwków
  • ½ szklanki zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy grzybowej Magdy Gessler zaczniemy od zeszklenia na oleju cebuli i przełożenia jej do garnka. Oczyszczone i opłukane grzyby siekamy. Smażymy na maśle przez 15 minut i kilka razy mieszamy. Przekładamy je do garnka z cebulę, wlewamy bulion i zakwas na żur.

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wlewamy wódkę. Gotujemy kilka minut, a następnie odlewamy kubek wywaru. Mieszamy ze śmietanką i powoli wlewamy do garnka. Znów mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupa grzybowa jest gotowa do podania.

Niezawodny sposób Magdy Gessler

Dodanie wódki i zakwasu na żur do zupy grzybowej zapewni doskonały smak. Klarowna, wyrazista zupa zrobi na każdym wrażenie. Sposób Magdy Gessler jest wart wypróbowania w kuchni. Nie bez powodu nazywa się ją przecież kreatorką smaków.

Prosty, a zarazem skuteczny znakomicie podkręci smak zupy grzybowej. Dzięki sposobowi od znanej restauratorki w prosty i szybki sposób przyrządzimy tę pyszną i aromatyczną potrawę. Pisaliśmy o promocjach na świąteczne ryby w Biedronce. Radziliśmy, jak zrobić zakwas na barszcz. 

zupa grzybowa
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: beszamel.se.pl