Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować
Ten przepis z pewnością spodoba się tym, którzy jednocześnie cenią sobie nasze kulinarne tradycje i szukają czegoś innego. Cebula, pieczarki, śmietana i stopiony ser odnajdują się w tych kotletach mielonych w zupełnie nowy sposób.
Gniazdka z mielonego mięsa
Takie gniazdka to przegląd polskich smaków obiadowych. Znalazło się miejsce i na pieczarki, i cebulę, i mięso mielone – jedno z ulubionych w naszej kuchni. Jednak przyrządzamy je w zupełnie nietypowy sposób: poprzez zapieczenie w piekarniku, z warzywno-serowym farszem.
Te kotleciki z pewnością zrobią furorę wśród uczestników obiadu. Dzięki temu, że są pieczone, a nie smażone, są nieco lżejsze. Można też dość swobodnie modyfikować przepis , dzięki czemu z większą łatwością trafimy w gusta biesiadników.
Mięso mielone, pieczarki i ser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Webspoon PL. Użyte jest tam mięso wołowe. Można jednak użyć dowolnego mielonego mięsa według uznania .
Składniki
- 800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub wołowego
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g śmietany
- 150 g startego sera, najlepiej gruyère
- 1 mały pęczek pietruszki
- Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
Pieczone kotlety mielone z serowym farszem
Niezbyt dużą cebulę blendujemy lub miksujemy na rzadkie puree. Pozostałą cebulę siekamy. Posiekaną podduszamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu . Kiedy będzie robiła się szklista, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki lub półplasterki, jeśli grzybki są duże. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż będą miękkie.
Mięso mielone wykładamy do miski. Dodajemy sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulowe puree . Wyrabiamy na jednolitą masę.
Z mięsa formujemy kulki. Kładziemy je obok siebie, zostawiając dość duże przerwy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, a potem rozgniatamy szklanką tak, by powstały placki z płaskim zagłębieniem w środku .
Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Do każdej mięsnej „miseczki” nakładamy po szczypcie tartego sera. Na wierzch układamy duszoną cebulę z pieczarkami. Na wierzch nakładamy po łyżce śmietany i jeszcze po jednej szczypcie sera.
Kotlety mielone przystrajamy posiekaną pietruszką. Mięso pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na pyszną fasolkę szparagową z czosnkiem i udka kruczaka marynowane w cebuli .