Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.
Udka z kurczaka i cebula
To, co nieoczywiste w tym przepisie, to sposób, w jaki robimy użytek z rękawa do pieczenia. Oczywiście, można zastąpić go choćby torebką strunową, a to dlatego, że nasz kurczak wcale nie jest pieczony, ale smażony na złocisto.
Ciekawe zastosowanie znajduje tu zaś cebula, która – zanim przygotujemy ją do podania – jest marynatą do mięsa. Cebula zawiera kwasy, które rozbiją włókna kurczaka i sprawią, że po upieczeniu będzie on miękki i wilgotny.
Strzelczyk pokazał, gdzie można dostać najlepszą smażoną rybę. „Przychodzę tu od 20 lat”Pomysł na obiad z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker Schnell, gdzie pokazany jest także sposób na trybowanie udek z kurczaka. W Polskich sklepach można bez problemu kupić już oddzielone od kości mięso i warto z tego korzystać.
Składniki
- 4 udka górne z kurczaka, oczyszczone z kości
- 2 cebule
- 150 ml sosu sojowego
- 1 pęczek koperku do podania
- Tłuszcz do smażenia
Pieczone i duszone udka na obiad
Udka dokładnie czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w grube pióra, a te umieszczamy w folii.
Do torebki dodajemy kurczaka. Przykrywamy go dokładnie tak, by był obtoczony w cebuli. Do torebki dolewamy sos sojowy, zamykamy i mieszamy, by sos dotarł we wszystkie zakamarki.
Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na 1-2 godziny do lodówki, a następnie wyjmujemy i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem obsmażamy kurczaka z obu stron, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, w której kurczak się marynował. Smażymy ją przez chwilę, aż zrobi się szklista.
Następnie na cebulę na patelni układamy kurczaka. Patelnię przykrywamy, ustawiamy moc palnika na niską i dusimy przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie truskawek.