Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.05.2024 18:13

Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal

kurczak w rękawie
fot. youtube.com/leckerschnell

W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.

Udka z kurczaka i cebula

To, co nieoczywiste w tym przepisie, to sposób, w jaki robimy użytek z rękawa do pieczenia. Oczywiście, można zastąpić go choćby torebką strunową, a to dlatego, że nasz kurczak wcale nie jest pieczony, ale smażony na złocisto.

Ciekawe zastosowanie znajduje tu zaś cebula, która – zanim przygotujemy ją do podania – jest marynatą do mięsa. Cebula zawiera kwasy, które rozbiją włókna kurczaka i sprawią, że po upieczeniu będzie on miękki i wilgotny.

duszenie kurczaka
fot. youtube.com/leckerschnell
Strzelczyk pokazał, gdzie można dostać najlepszą smażoną rybę. „Przychodzę tu od 20 lat”

Pomysł na obiad z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker Schnell, gdzie pokazany jest także sposób na trybowanie udek z kurczaka. W Polskich sklepach można bez problemu kupić już oddzielone od kości mięso i warto z tego korzystać.

Składniki

  • 4 udka górne z kurczaka, oczyszczone z kości
  • 2 cebule
  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek koperku do podania
  • Tłuszcz do smażenia

Pieczone i duszone udka na obiad

Udka dokładnie czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w grube pióra, a te umieszczamy w folii.

Do torebki dodajemy kurczaka. Przykrywamy go dokładnie tak, by był obtoczony w cebuli. Do torebki dolewamy sos sojowy, zamykamy i mieszamy, by sos dotarł we wszystkie zakamarki.

Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na 1-2 godziny do lodówki, a następnie wyjmujemy i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem obsmażamy kurczaka z obu stron, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, w której kurczak się marynował. Smażymy ją przez chwilę, aż zrobi się szklista.

Następnie na cebulę na patelni układamy kurczaka. Patelnię przykrywamy, ustawiamy moc palnika na niską i dusimy przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie truskawek

kurczak z patelni
fot. youtube.com/leckerschnell