Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
![kurczak w rękawie](https://images.iberion.media/images/1920/kurczak1_154c3025e8.png)
W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.
Udka z kurczaka i cebula
To, co nieoczywiste w tym przepisie, to sposób, w jaki robimy użytek z rękawa do pieczenia. Oczywiście, można zastąpić go choćby torebką strunową, a to dlatego, że nasz kurczak wcale nie jest pieczony, ale smażony na złocisto.
Ciekawe zastosowanie znajduje tu zaś cebula, która – zanim przygotujemy ją do podania – jest marynatą do mięsa. Cebula zawiera kwasy, które rozbiją włókna kurczaka i sprawią, że po upieczeniu będzie on miękki i wilgotny.
![duszenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak3_bfaf4ab643.jpg)
Pomysł na obiad z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker Schnell, gdzie pokazany jest także sposób na trybowanie udek z kurczaka. W Polskich sklepach można bez problemu kupić już oddzielone od kości mięso i warto z tego korzystać.
Składniki
- 4 udka górne z kurczaka, oczyszczone z kości
- 2 cebule
- 150 ml sosu sojowego
- 1 pęczek koperku do podania
- Tłuszcz do smażenia
Pieczone i duszone udka na obiad
Udka dokładnie czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w grube pióra, a te umieszczamy w folii.
Do torebki dodajemy kurczaka. Przykrywamy go dokładnie tak, by był obtoczony w cebuli. Do torebki dolewamy sos sojowy, zamykamy i mieszamy, by sos dotarł we wszystkie zakamarki.
Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na 1-2 godziny do lodówki, a następnie wyjmujemy i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem obsmażamy kurczaka z obu stron, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, w której kurczak się marynował. Smażymy ją przez chwilę, aż zrobi się szklista.
Następnie na cebulę na patelni układamy kurczaka. Patelnię przykrywamy, ustawiamy moc palnika na niską i dusimy przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie truskawek.
![kurczak z patelni](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak2_c99abd1ec7.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![zawijanie różyczek](https://images.iberion.media/images/origin/rozyczki1_f23753719b.jpg)
![fasolka szparagowa na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka1_5c4b6ffaed.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_5da0009618.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_e92fed4553.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![pieczona pierś z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_strzelczyk_865011ca4e.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe1_cb21986d96.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)