Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i zapiecz z tym sosem. Taki obiad podaję na stół co niedzielę
Jak przyrządzić na obiad schab, by nie był kolejną powtórką z klasycznego sznycla? Na przykład w postaci takiej zapiekanki. Takie kotlety, przyrządzone nieco inaczej, z pewnością przypadną wszystkim do gustu.
Schab na obiad inaczej
W zasadzie ten przepis to tradycyjne mięso z ziemniakiem. W tej postaci nabiera jednak nowych walorów. To głównie dzięki nowemu, lepszemu smakowi przyrządzonych inaczej niż zazwyczaj ziemniaków .
W tej prostej zapiekance przyrządzamy wszystko razem. Warto zwrócić uwagę na sposób przyrządzenia ziemniaków. Starte na tarce, upieką się szybko. Można w ten sposób ugotować je pod przykryciem z innych produktów lub przeciwnie – wydobyć na wierzch, by były przypieczone na chrupko.
Przepis na zapiekankę ze schabu
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Proponowany jest tam do zapieczenia soz z sera, jogurtu i majonezu. Można tu sięgnąć po rozmaite rozwiązania, jak np. beszamel albo nawet pomidory z puszki .
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g startej mozzarelli
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego
- Dowolnie: 1 łyżka musztardy
- Suszony lub świeży tymianek
- Sól, pieprz
- Oliwa
Zapiekanka schabowa, ale inaczej
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach . Zalewamy je w misce zimną wodą. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 centymetra i rozbijamy.
Ziemniaki odcedzamy z durszlaku, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Na dno układamy warstwę z ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Cebulę kroimy w pióra i układamy na warstwie ziemniaków. Całość przykrywamy, miejsce koło miejsca, kotletami ze schabu . Posypujemy je solą i pieprzem.
Do miseczki ścieramy mozzarellę. Mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku, dodając opcjonalną łyżkę musztardy. Warstwę sosu wykładamy na schab . Rozsmarowujemy, by zapiekanka pokryta była równomierną warstwą.
Naczynie żaroodporne przykrywamy wilgotnym papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Nasz schab inaczej jest gotowy do podania.
Wypróbuj też szybki patent na suszenie grzybów i egzotyczną sałatkę z kaszy bulgur .