Smakosze.pl Przepisy Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu
Fot. YouTube/smaczne i soczyste

Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu

8 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kolacja jest tak samo ważnym posiłkiem, jak śniadanie i nie należy jej pomijać. Dlatego na tę dzisiejszą przygotuj niezwykłe danie ciasta francuskiego, które zasmakuje całej rodzinie. Wykonanie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne, co sprawia, że to najlepsza opcja na ostatni posiłek w ciągu dnia. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły.

Doskonała kolacja z tym przepisem

W ciągu dnia powinniśmy spożywać minimum trzy posiłki dziennie. Wśród nich jednym z ważniejszych jest kolacja, dzięki której nie podjadamy w nocy, a w dodatku nasza dieta jest regularna. Jeżeli nie wiesz, co zrobić dzisiaj na ten istotny posiłek, koniecznie poznaj ten przepis .

Przygotowana według niego zapiekanka z ciasta francuskiego nie ma sobie równych. Nieskomplikowane danie  zachwyci domowników na tyle, że poproszą o dokładkę. Niezbędne składniki oraz instrukcje przygotowania kolacji poznasz w dalszej częścią artykułu.

zapiekanka na koalcje.jpg
Fot. YouTube/smaczne i soczyste
W Wigilię sklepy mogą być zamknięte. Już wiadomo, jakim kosztem

Ciasto francuskie i kilka dodatków

Jak już wiesz, jednym z podstawowych składników jest ciasto francuskie, które będzie podstawą zapiekanki. Nie musisz przygotowywać go sama, bo wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce. Oprócz niego potrzebne będą także ser, szynka oraz składniki na sos, który nada całemu daniu smaku. Nie ma ich wiele, wiec na kolację nie wydasz wiele. Niezbędne składniki znajdują się na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału smaczne i soczyste , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 50 g śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 70 g masła
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka cukru

Kolacja z ciasta francuskiego – przepis

Do miski dodaj śmietanę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski. Składniki wymieszaj na jednolity sos. Następnie roztop masło w garnku i wsyp cukier oraz mak. Dodaj musztardę i wymieszaj składniki. Całość gotuj, do momentu zagotowania.

Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Posmaruj je przygotowanym na początku sosem. Ułóż na nim plastry szynki, a całość obsyp startym na dużych oczkach serem. Ciasto wraz z ułożonymi składnikami zawiń w rulon. Pokrój go na kawałki o grubości 3 centymetrów.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztopionym masłem z musztardą. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Zapiekankę podawaj na kolację, a wszystkim będą smakowały.

kola cja.jpg
Fot. YouTube/smaczne i soczyste
Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Zapomnij o jabłku i gruszce. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje ten owoc
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy