Smakosze.pl Przepisy Ułóż w naczyniu biszkopty, zalej masą. Od lat nie jadłem tak pysznego ciasta
Fot. YouTube/Gesund und schnell

Ułóż w naczyniu biszkopty, zalej masą. Od lat nie jadłem tak pysznego ciasta

13 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, niekoniecznie musimy iść do sklepu po gotowe słodycze. Istnieje wiele przepisów na szybkie ciasta lub desery, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przedstawiamy pomysł na biszkoptowe ciasto bez pieczenia.

Szybkie ciasto bez pieczenia

Satysfakcja z samodzielnie przygotowanego posiłku jest ogromna . Szczególnie jeśli finalnie jest bardzo smaczny. Ciasto biszkoptowe to rodzaj deseru , który przygotujecie, nie mając nawet piekarnika w domu, ponieważ nie wymaga on pieczenia. Ponadto produkty, które składają się na ten niesamowity smakołyk wiele osób ma w kuchni .

Deser biszkoptowy to gwarancja dobrego smaku . Rozpływający się w ustach krem w połączeniu z pysznymi ciasteczkami sprawią, że to ciasto będzie o wiele częściej gościć na waszych stołach.

Biszkopty polewane białym kremem
Fot. YouTube/Gesund und schnell
Folię spożywczą zawsze wkładam do zamrażalnika. Ten trik to hit, znika paskudny problem

Szybki i prosty deser biszkoptowy

Aby przygotować ciasto bez pieczenia , z wykorzystaniem ciastek biszkoptowych oraz zrobionego kremu , należy zaopatrzyć się w następujące składniki.

Dalsza część tekstu znajduje się pod wideo.

Składniki:

  • 200 g ciasteczek biszkoptowych
  • 250 ml mleka.
  • 3 jajka.
  • 500 ml mleka.
  • 50 g skrobi kukurydzianej.
  • 150 g mleka skondensowanego.
  • 100 g masła.

Przepis na ciasto biszkoptowe bez pieczenia

W pierwszej kolejności kroimy nasze biszkopty po szerokości na połówki. Następnie obtaczamy je w mleku i układamy w pozycji stojącej w naczyniu żaroodpornym . Najłatwiej będzie nam to zrobić, jeśli ustawimy naczynie bokiem do góry. Wtedy bez problemu będziemy mogli układać biszkopty na leżąco i nie będą się przewracać.

Po ułożeniu wszystkich ciastek zabieramy się za przygotowanie kremu. Najpierw oddzielamy białka jajek od żółtek . Następnie przygotowane żółtka przekładamy do garnka i zalewamy częścią mleka. Mieszamy tak, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Możemy do tego użyć trzepaczki kuchennej. Następnie wsypujemy skrobię kukurydzianą i ponownie wszystko mieszamy. W międzyczasie dolewamy resztę mleka. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy mleko skondensowane i całość mieszamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Kiedy tak się stanie, wrzucamy masło i doprowadzamy do jego rozpuszczenia.

Kiedy tak się stanie, a wszystkie składniki połączą się w całość, zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia .

Po chwili przelewamy przygotowaną masę do rękawa cukierniczego, po czym rozprowadzamy nasz krem pomiędzy biszkoptami , na brzegach naczynia oraz na wierzchu ciastek. Rozsmarowujemy go tak, aby osiadł na biszkoptach.

W kolejnym kroku przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Po tym czasie wyciągamy je i stawiamy spodem do góry, aby bez problemu wyciągnąć je z naczynia żaroodpornego.

Kroimy nasze ciasto i delektujemy się jego smakiem .

Ciasto biszkoptowe z kremem
Fot. YouTube/Gesund und schnell

Sprawdź przepis na schab nadziewany cebulą i serem . Zobacz, jaki owoc działa dobrze na serce .

Rosół solę tylko wtedy. Najlepszy moment, podbija smak 100 razy lepiej
Obrzydliwe sceny w uwielbianym sklepie, mysz biegała po pieczywie. Sanepid jest bezlitosny
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy