Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkę
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.01.2025 12:44

Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkę

Schab nadziewany cebulą
Fot. YouTube/Jeden Tag köstlich

Szukasz pysznego, ale niebanalnego przepisu? Ten, który znajdziesz poniżej to świetny sposób na to, aby zadowolić nasze kubki smakowe, ale również pochwalić się przed domownikami zaawansowanymi umiejętnościami kulinarnymi. Poznajcie pomysł na przepyszną, soczystą wieprzowinę.

Soczysty schab idealny na obiad

Schab otwiera przed nami wiele możliwości. Możemy z niego zrobić kotlety lub pieczeń. Odpowiednio przyrządzony daje gwarancję niesamowitego smaku. Każdy ma swój pomysł na przyrządzenie tej potrawy, jednak ten koniecznie musicie wypróbować u siebie w domu.

Schab wychodzi pyszny i soczysty, a warzywa, które mu towarzyszą, świetnie uzupełniają cały smak. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i wspomnianymi dodatkami, nasze mięso wyjdzie doskonałe. Poznaj przepis na pieczony schab

Marynowany schab nadziewany cebulą i serem żółtym
Fot. YouTube/Jeden Tag köstlich
Biedronka oszalała. Wielka promocja od poniedziałku

Pieczony schab nadziewany cebulą

Pieczony schab z warzywami to danie, które idealnie pasuje na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso sprawi, że nasze kubki smakowe po prostu eksplodują. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg fileta wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka w proszku 
  • tymianek
  • zioła włoskie
  • rozmaryn
  • cebula
  • 1 jajko
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • 600 g cukinii
  • 200 g pieczarek
  • oregano
  • 600 g ziemniaków

Jak przygotować soczysty schab?

Wykonanie tego dania jest proste, jednak wymaga od nas poświęcenia czasu

W pierwszej kolejności starannie nacinamy schab, a ale uważamy, aby nie przeciąć do końca. Nacięcia powinny być co kilka centymetrów. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przyprawy delikatnie rozprowadzamy po całym mięsie. 

W międzyczasie robimy marynatę. Do małej miski wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek i dodajemy ulubione przyprawy. W tym przypadku będą to słodka papryka w proszku, zioła włoskie, tymianek i rozmaryn. Całość mieszamy.

Cebulę kroimy na w miarę grube plastry. Do małej salaterki wbijamy jajko i mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Następnie obtaczamy w nim nasze plastry cebuli i wkładamy we wcześniej nacięte miejsca w schabie. Ser żółty również kroimy na grubsze plasterki i umieszczamy tam gdzie cebulę

Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Starannie rozprowadzamy marynatę po schabie, możemy to zrobić pędzelkiem kuchennym. Na koniec zawijamy mięso w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową.

Cukinię kroimy w grube plasterki, a pieczarki na połówki. Warzywa umieszczamy w misce. Zalewamy małą ilością oliwy z oliwek, a także dodajemy sól i oregano. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę warzyw układamy na blaszce, obok naszego schabu, najlepiej w rogach.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze danie z piekarnika i zabieramy warzywa. Odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze.

Taki soczysty schab możemy podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Pieczony schab nadziewany cebulą i serem żółtym
Fot. YouTube/Jeden Tag köstlich

Sprawdź przepis na czekoladę dubajską. Zobacz, jak poradzić sobie z molami spożywczymi