Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół solę tylko wtedy. Najlepszy moment, podbija smak 100 razy lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.02.2025 18:32

Rosół solę tylko wtedy. Najlepszy moment, podbija smak 100 razy lepiej

Rosół
Fot. Canva

Można źle posolić zupę na kilka sposobów. Doświadczone kucharki i kucharze wiedzą o tym dobrze. Przypomnijmy jednak zasady, by upewnić się, że znamy je wszystkie.

Solenie rosołu

O tym, że dania niedosolone są niepełne w smaku, wiemy doskonale. Każdemu pewnie choć raz zdarzyło się zapomnieć o soli z kretesem. Niektóre potrawy, takie jak chleb czy makaron, są wtedy praktycznie nie do odratowania.

Przesolone zupy są nieco łatwiejsze do naprawienia. Można dodać do nich wody. Z wieloma potrawami nie mamy tego luksusu i trzeba postawić na nich krzyżyk albo zaopatrzyć się w dużą ilość wody do popicia.

sól
Fot. Canva
Obrzydliwe sceny w uwielbianym sklepie, mysz biegała po pieczywie. Sanepid jest bezlitosny

Źle posolona zupa

Jeśli chodzi o przesolenie rosołu, jest na nie kilka sposobów. Niektórzy radzą więc ugotować w zupie ziemniaka, który wciągnie nadmiar słonego smaku. Inni polecają wrzucić na 10 minut poćwiartowane jabłko.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lecz nawet z odpowiednią ilością soli można źle postąpić. Najczęstszy chyba błąd, który popełniamy, to zły wybór momentu na posolenie rosołu. Nie należy robić tego wcześniej niż pod koniec gotowania.

rosół w misce
Fot. Canva

Kiedy solić rosół

A zatem: za błąd uważane jest najczęściej solenie rosołu na początku jego gotowania (albo jeszcze zanim zawrze). Jest tak z kilku powodów. Pierwszy jest taki, że składniki po prostu wypiją wtedy więcej słonej wody i staną się nadmiernie osolone. To spłaszczy zupę w smaku.

Są jednak, choć nieliczni, przeciwnicy takiego podejścia. Mówią oni, że sól wnika, i owszem, do składników, ale zarazem wyciąga z nich więcej smaku, bo przecież gdzieś musi się on podziać. Sól miałaby też jakoby lepiej się łączyć z kompozycją. Jednak, jak się wydaje, osoby takie słusznie są w mniejszości.

garnek rosołu
Fot. Canva

Dlaczego jeszcze solić rosół pod koniec

Za soleniem zupy pod koniec gotowania przemawia więcej argumentów. Nie dość, że rozpuszczenie się soli w rosole nie wymaga wcale godzin gotowania, a jedynie kilku minut. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na stężenie soli w gotowym produkcie.

Rosół wygotowuje się dość długo, co oznacza, że redukuje swoją objętość. Jeśli posolimy go zbyt wcześnie, po zmniejszeniu ilości płynu może on stać się zbyt słony. A, jak już wiemy, łatwiej dodać sól do rosołu niż ją z niego wyciągnąć.

Wypróbuj też przepisy na domową surówkę coleslaw i kotlety mielone od Ewy Wachowicz.

solenie zupy
Fot. Canva
Tagi: Rosół Zupa Sól