Rosół solę tylko wtedy. Najlepszy moment, podbija smak 100 razy lepiej
![Rosół](https://images.iberion.media/images/1920/Rosol_5992129faf.jpg)
Można źle posolić zupę na kilka sposobów. Doświadczone kucharki i kucharze wiedzą o tym dobrze. Przypomnijmy jednak zasady, by upewnić się, że znamy je wszystkie.
Solenie rosołu
O tym, że dania niedosolone są niepełne w smaku, wiemy doskonale. Każdemu pewnie choć raz zdarzyło się zapomnieć o soli z kretesem. Niektóre potrawy, takie jak chleb czy makaron, są wtedy praktycznie nie do odratowania.
Przesolone zupy są nieco łatwiejsze do naprawienia. Można dodać do nich wody. Z wieloma potrawami nie mamy tego luksusu i trzeba postawić na nich krzyżyk albo zaopatrzyć się w dużą ilość wody do popicia.
![sól](https://images.iberion.media/images/origin/rosol5_d2cbf318ea.jpg)
Źle posolona zupa
Jeśli chodzi o przesolenie rosołu, jest na nie kilka sposobów. Niektórzy radzą więc ugotować w zupie ziemniaka, który wciągnie nadmiar słonego smaku. Inni polecają wrzucić na 10 minut poćwiartowane jabłko.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lecz nawet z odpowiednią ilością soli można źle postąpić. Najczęstszy chyba błąd, który popełniamy, to zły wybór momentu na posolenie rosołu. Nie należy robić tego wcześniej niż pod koniec gotowania.
![rosół w misce](https://images.iberion.media/images/origin/rosol4_6714ccbfa4.jpg)
Kiedy solić rosół
A zatem: za błąd uważane jest najczęściej solenie rosołu na początku jego gotowania (albo jeszcze zanim zawrze). Jest tak z kilku powodów. Pierwszy jest taki, że składniki po prostu wypiją wtedy więcej słonej wody i staną się nadmiernie osolone. To spłaszczy zupę w smaku.
Są jednak, choć nieliczni, przeciwnicy takiego podejścia. Mówią oni, że sól wnika, i owszem, do składników, ale zarazem wyciąga z nich więcej smaku, bo przecież gdzieś musi się on podziać. Sól miałaby też jakoby lepiej się łączyć z kompozycją. Jednak, jak się wydaje, osoby takie słusznie są w mniejszości.
![garnek rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/rosol3_59e7a30d23.jpg)
Dlaczego jeszcze solić rosół pod koniec
Za soleniem zupy pod koniec gotowania przemawia więcej argumentów. Nie dość, że rozpuszczenie się soli w rosole nie wymaga wcale godzin gotowania, a jedynie kilku minut. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na stężenie soli w gotowym produkcie.
Rosół wygotowuje się dość długo, co oznacza, że redukuje swoją objętość. Jeśli posolimy go zbyt wcześnie, po zmniejszeniu ilości płynu może on stać się zbyt słony. A, jak już wiemy, łatwiej dodać sól do rosołu niż ją z niego wyciągnąć.
Wypróbuj też przepisy na domową surówkę coleslaw i kotlety mielone od Ewy Wachowicz.
![solenie zupy](https://images.iberion.media/images/origin/rosol3_5f7d7ba05d.jpg)
![Ogórki kiszone w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_kiszone_701ad0d4c4.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_98ce2e5cb7.jpg)
![rolnik w polu](https://images.iberion.media/images/origin/agriculture_1822450_1280_1_f4f1e823b1.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![pączki](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![Placek z kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/Placek_z_kapusty_de187c34d9.jpg)
![Zdrowy obiad na szybko](https://images.iberion.media/images/origin/Zdrowy_obiad_na_szybko_afbf220543.jpg)
![zupa ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ziemniaczana_581ac2137a.jpg)
![racuchy z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_00d83de254.jpg)
![Czerwona kapusta podana na dużym talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Czerwona_kapusta_a7a5a7b1bb.jpg)
![Zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Zupka_7be82d6cb1.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_f2a76899b1.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![Krojone ziemniaki przygotowywane do gotowania](https://images.iberion.media/images/origin/Ziemniaki_2e9bb70314.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Wywar zupy](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_931ff27f5d.jpg)
![Apetyczny krojony baleron](https://images.iberion.media/images/origin/Baleron_dd0c55608a.jpg)
![Krojenie dużej kostki rosołowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kostki_rosolowe_2fdad10a34.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![zupa dietetyczna](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_77078a5040.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Cebule w garnku z wodą](https://images.iberion.media/images/origin/Cebule_0b26580553.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![Masowe kontrole L4](https://images.iberion.media/images/origin/zus_koperta_East_News_Reporter_58b742b3f5.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_13_T155305_028_a884afc235.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_83aa88acc7.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_75_2345ce020c.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/East_News_71672ad1fc.jpg)
![Biszkopty układane w naczyniu żaroodpornym](https://images.iberion.media/images/origin/Biszkopty_8042241e2b.jpg)