Smakosze.pl Przepisy Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo
fot. youtube.com/cookrate-cakes

Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo

3 września 2024

Proste ciasto bez pieczenia o ciekawym, colowym smaku. Popularny słodki napój zmienia się w nim w kisiel, który zagęszcza wypełnienie. Całość przełamana jest smakiem świeżych owoców.

Nietypowy deser bez pieczenia

Cola ma nieoczekiwany wachlarz zachowań kulinarnych. Złośliwi mogliby powiedzieć, że najważniejszym z nich jest wywoływanie gwałtownych skoków insuliny . To przez nie jesteśmy później szybciej głodni i chcemy jeść więcej.

Jednak cola ma wiele, czasem nieoczekiwanych, zastosowań kulinarnych . To oczywiście po pierwsze źródło cukru, który nie tylko słodzi, lecz także może wpływać na karmelizację innych składników dania. Ma kwaśny odczyn, który często pomaga w pracy z ciastami. Ma też smak, którego nie da się z niczym pomylić. Ten smak zamykamy w ciekawym, szybkim cieście.

miksowanie herbatników
fot. youtube.com/cookrate-cakes
Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku

Ciasto z colą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - Cakes. Ciasto wzbogacają tam truskawki w bitej śmietanie. Można oczywiście zastąpić je dowolnymi innymi owocami, ze względu na ilość cukru należy się tylko wystrzegać wersji z puszki. Jako herbatników warto użyć wersji korzennej , która świetnie komponuje się z aromatem coli.

Składniki

  • 1 opakowanie wafelków
  • 200 g herbatników korzennych
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g owoców (truskawki, borówki, brzoskwinie)
  • 1 szklanka coli
  • ½ kostki (100 g) masła
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml oleju roślinnego

Ciasto bez pieczenia

Dno wysokiej formy do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Wzdłuż brzegów na sztorc układamy wafelki. Herbatniki miksujemy na gładką masę.

Ciastka mieszamy z roztopionym w kąpieli wodnej i lekko przestudzonym masłem. Wyrabiamy na masę o jednolitej konsystencji. Wykładamy nią dno formy, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy dnem szklanki.

W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Składniki łączymy i mikserem wyrabiamy na jednolite ciasto serowe. Następnie rozdzielamy je na dwie połowy.

W rondelku podgrzewamy colę, dodając mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na wolnym ogniu , aż masa zgęstnieje i zmieni się w kisiel. Ten studzimy lekko i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Mikserem wyrabiamy, by składniki się połączyły.

Masę wykładamy do formy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki, by dobrze się ścięła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej lub przez 2 minuty w mikrofalówce. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z drugą połową masy śmietanowej.

Nakładamy ją następnie na pierwszą warstwę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym polewamy przestudzoną polewą czekoladową i jeszcze raz wstawiamy do lodówki .

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i bezbłędne ogórki kiszone .

ciasto warstwowe
fot. youtube.com/cookrate-cakes
Tak robię obiad zasługujący na medal. Ile bym nie zrobił, od razu znika ze stołu
Wbiłem różę w ziemniaka, po miesiącu zadziała się magia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy