Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo
Proste ciasto bez pieczenia o ciekawym, colowym smaku. Popularny słodki napój zmienia się w nim w kisiel, który zagęszcza wypełnienie. Całość przełamana jest smakiem świeżych owoców.
Nietypowy deser bez pieczenia
Cola ma nieoczekiwany wachlarz zachowań kulinarnych. Złośliwi mogliby powiedzieć, że najważniejszym z nich jest wywoływanie gwałtownych skoków insuliny . To przez nie jesteśmy później szybciej głodni i chcemy jeść więcej.
Jednak cola ma wiele, czasem nieoczekiwanych, zastosowań kulinarnych . To oczywiście po pierwsze źródło cukru, który nie tylko słodzi, lecz także może wpływać na karmelizację innych składników dania. Ma kwaśny odczyn, który często pomaga w pracy z ciastami. Ma też smak, którego nie da się z niczym pomylić. Ten smak zamykamy w ciekawym, szybkim cieście.
Ciasto z colą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - Cakes. Ciasto wzbogacają tam truskawki w bitej śmietanie. Można oczywiście zastąpić je dowolnymi innymi owocami, ze względu na ilość cukru należy się tylko wystrzegać wersji z puszki. Jako herbatników warto użyć wersji korzennej , która świetnie komponuje się z aromatem coli.
Składniki
- 1 opakowanie wafelków
- 200 g herbatników korzennych
- 500 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 400 ml śmietanki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 g owoców (truskawki, borówki, brzoskwinie)
- 1 szklanka coli
- ½ kostki (100 g) masła
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml oleju roślinnego
Ciasto bez pieczenia
Dno wysokiej formy do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Wzdłuż brzegów na sztorc układamy wafelki. Herbatniki miksujemy na gładką masę.
Ciastka mieszamy z roztopionym w kąpieli wodnej i lekko przestudzonym masłem. Wyrabiamy na masę o jednolitej konsystencji. Wykładamy nią dno formy, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy dnem szklanki.
W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Składniki łączymy i mikserem wyrabiamy na jednolite ciasto serowe. Następnie rozdzielamy je na dwie połowy.
W rondelku podgrzewamy colę, dodając mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na wolnym ogniu , aż masa zgęstnieje i zmieni się w kisiel. Ten studzimy lekko i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Mikserem wyrabiamy, by składniki się połączyły.
Masę wykładamy do formy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki, by dobrze się ścięła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej lub przez 2 minuty w mikrofalówce. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z drugą połową masy śmietanowej.
Nakładamy ją następnie na pierwszą warstwę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym polewamy przestudzoną polewą czekoladową i jeszcze raz wstawiamy do lodówki .
Wypróbuj też przepisy na kokosanki i bezbłędne ogórki kiszone .