Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem

Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem

Formowanie pierogów z ciasta
canva/Sedaeva

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi wypełnione naszym ulubionym farszem. Wśród smakoszy trwa dyskusja, z jakich składników powinno się przyrządzać pierogowe ciasto. Jedni dodają do niego jajo, podczas gdy inni twierdzą, że psuje ono konsystencję wyrobu. Sekretem delikatności ciasta z dzisiejszego przepisu jest mleko. Dajcie się skusić na tę niecodzienną wersję ciasta do pierogów.

Mleka w tej recepturze używamy zamiast wody. Poza nim wykorzystujemy jedynie mąkę, masło i sól. Spróbujcie tej niecodziennie mieszanki składników. Być może okaże się, że dzięki niej odkryjecie pierogi na nowo.

Przepis na delikatne ciasto pierogowe z dodatkiem mleka

Z podanych produktów przygotujecie 100 pierogów. Warto zatem przygotować kilka różnych farszów. Z pewnością też część z nich będziecie chcieli zamrozić. W tym artykule podpowiadamy jak zabezpieczyć pierogi do takiego przechowywania.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej

  • 190 g masła

  • 550 ml mleka

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wlewamy do niego mleko i zagotowujemy. Studzimy miksturę. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto na pierogi. Odstawiamy je na 20 minut, aby nieco odpoczęło.

Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy krążki, faszerujemy i sklejamy. Gotujemy we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Polecamy nasze pyszne przepisy na pierogi. Konieczne wypróbujcie ten intrygujący farsz, który zaskoczy każdego smakosza. Jeżeli natomiast niedawno gotowaliście rosół, z tym przepisem warzywa i mięso, które wam zostały, zamienicie w pyszne nadzienie do pierogów.

Butelka mleka
Dodanie mleka do ciasta na pierogi uczyni je delikatniejszym

Źródło zdjęcia: canva/HDesert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniavegetarianki

Zapraszamy na nasz Instagram