Smakosze.pl Przepisy Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem
Formowanie pierogów z ciasta
canva/Sedaeva

Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem

1 listopada 2021

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi wypełnione naszym ulubionym farszem. Wśród smakoszy trwa dyskusja, z jakich składników powinno się przyrządzać pierogowe ciasto. Jedni dodają do niego jajo, podczas gdy inni twierdzą, że psuje ono konsystencję wyrobu. Sekretem delikatności ciasta z dzisiejszego przepisu jest mleko. Dajcie się skusić na tę niecodzienną wersję ciasta do pierogów.

Mleka w tej recepturze używamy zamiast wody. Poza nim wykorzystujemy jedynie mąkę, masło i sól. Spróbujcie tej niecodziennie mieszanki składników. Być może okaże się, że dzięki niej odkryjecie pierogi na nowo.

Przepis na delikatne ciasto pierogowe z dodatkiem mleka

Z podanych produktów przygotujecie 100 pierogów. Warto zatem przygotować kilka różnych farszów. Z pewnością też część z nich będziecie chcieli zamrozić. W tym artykule podpowiadamy jak zabezpieczyć pierogi do takiego przechowywania.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej

  • 190 g masła

  • 550 ml mleka

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wlewamy do niego mleko i zagotowujemy. Studzimy miksturę. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto na pierogi. Odstawiamy je na 20 minut , aby nieco odpoczęło.

Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki , które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy krążki, faszerujemy i sklejamy . Gotujemy we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Polecamy nasze pyszne przepisy na pierogi. Konieczne wypróbujcie ten intrygujący farsz , który zaskoczy każdego smakosza. Jeżeli natomiast niedawno gotowaliście rosół, z tym przepisem warzywa i mięso, które wam zostały, zamienicie w pyszne nadzienie do pierogów .

Butelka mleka
Dodanie mleka do ciasta na pierogi uczyni je delikatniejszym

Źródło zdjęcia: canva/HDesert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniavegetarianki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl