Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem
Nie ma chyba nic smaczniejszego niż miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi wypełnione naszym ulubionym farszem. Wśród smakoszy trwa dyskusja, z jakich składników powinno się przyrządzać pierogowe ciasto. Jedni dodają do niego jajo, podczas gdy inni twierdzą, że psuje ono konsystencję wyrobu. Sekretem delikatności ciasta z dzisiejszego przepisu jest mleko. Dajcie się skusić na tę niecodzienną wersję ciasta do pierogów.
Mleka w tej recepturze używamy zamiast wody. Poza nim wykorzystujemy jedynie mąkę, masło i sól. Spróbujcie tej niecodziennie mieszanki składników. Być może okaże się, że dzięki niej odkryjecie pierogi na nowo.
Przepis na delikatne ciasto pierogowe z dodatkiem mleka
Z podanych produktów przygotujecie 100 pierogów. Warto zatem przygotować kilka różnych farszów. Z pewnością też część z nich będziecie chcieli zamrozić. W tym artykule podpowiadamy jak zabezpieczyć pierogi do takiego przechowywania.
Składniki:
-
900 g mąki pszennej
-
190 g masła
-
550 ml mleka
-
sól do smaku
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Wlewamy do niego mleko i zagotowujemy. Studzimy miksturę. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto na pierogi. Odstawiamy je na 20 minut , aby nieco odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki , które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy krążki, faszerujemy i sklejamy . Gotujemy we wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Polecamy nasze pyszne przepisy na pierogi. Konieczne wypróbujcie ten intrygujący farsz , który zaskoczy każdego smakosza. Jeżeli natomiast niedawno gotowaliście rosół, z tym przepisem warzywa i mięso, które wam zostały, zamienicie w pyszne nadzienie do pierogów .

Źródło zdjęcia: canva/HDesert
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniavegetarianki