Smakosze.pl Porady Usunęła pestki czereśni bez drylownicy. Ten patent to złoto
Canva / Nariman Safarov

Usunęła pestki czereśni bez drylownicy. Ten patent to złoto

2 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czereśnie są typowo letnimi owocami. Wiele osób czeka na nie cały rok. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał w rozmaitych potrawach, należy wpierw usunąć z nich pestki. Jeśli nie masz w swojej kuchni drylownicy, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie.

Drylowanie czereśni nigdy nie było tak łatwe

Jedzenie samych czereśni prosto po zakupie to tylko jeden na nie sposób. Owoce są też doskonałym składnikiem wielu dań i deserów. Jednak aby nadawały się do ciasta lub na dżem, trzeba z nich najpierw usunąć pestki. Ta czynność jest łatwiejsza, niż może się wydawać.

Do wyjmowania pestek z czereśni powstał specjalny przyrząd. Jest to tzw. drylownica. Co jednak począć, jeśli nie mamy tego urządzenia w swojej kuchni? Czereśnie bez trudu wydrylujesz za pomocą zwyczajnego noża.

Myślisz, że nad morzem jesz świeżą rybę prosto z Bałtyku? Będziesz mocno zaskoczony

Jak prosto i skutecznie usuwać pestki z czereśni?

Pozbawianie czereśni pestek nigdy nie było tak proste . Wbrew pozorom nie musisz mieć do tego żadnego specjalistycznego sprzętu . Wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się już na pewno w Twojej kuchni . Pestki usuniesz za pomocą najzwyklejszego noża .

Przed usuwaniem pestek z czereśni należy się dobrze przygotować . Owoce pełne są pysznego, ale brudzącego soku . Pamiętaj więc, by blat i inne części kuchni zabezpieczyć ściereczką lub ceratą . Oszczędzi Ci to uciążliwego sprzątania.

Kiedy powierzchnie kuchenne są już przykryte, czas wziąć się za drylowanie czereśni . Weź owoc i połóż go na płaskim blacie . Następnie z wyczuciem, ale zdecydowanie przyciśnij go bokiem ostrza szerokiego kuchennego noża . Czereśnia pęknie, a przez powstałą szczelinę bez trudu wydobędziesz niechcianą pestkę .

Jakie są jeszcze sposoby na wyjęcie pestek z czereśni?

Kuchenny nóż to nie wszystko, czym możesz usunąć pestkę . Znamy też nieco bardziej skomplikowany, ale efektywny sposób . Aby z niego skorzystać, potrzebna jest butelka z wąską szyjką oraz słomka .

Wlot do butelki nie może mieć zbyt dużych wymiarów . Powinien być na tyle mały, aby położona na nim czereśnia nie wpadła do środka . Do tego przyda się też słomka do picia. Jeśli masz taką z metalu, lub sztywnego plastiku, czynność będzie jeszcze prostsza .

Czereśnie układaj po kolei na wlocie do szyjki butelki . Następnie za pomocą słomki wypychaj z nich pestki . Wydrylowane tą metodą owoce przekładaj do przygotowanego, osobnego naczynia . W kilkanaście minut uporasz się ze wszystkimi czereśniami . Córka Magdy Gessler nigdy nie wyrzuca pestek po czereśniach . Kiszone owoce smakują idealnie, wszyscy będą zadziwieni .

drylowane czereśnie.png
Canva / Alex Donin foodphotographer
Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę
W partii tego napoju wykryto szkło. Pod żadnym pozorem go nie pij. Wycofują go z rynku
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy