Lara Gessler nie wyrzuca pestek z czereśni. Wykorzystuje je w niezwykły sposób
Sezon na czereśnie w pełni. Jecie te pyszne i zdrowe owoce? Co robicie z pestkami? Lara Gessler ma sposób na wykorzystanie tych pozostałości z czereśni. Warto wypróbować jej patent.
Jedz czereśnie na zdrowie
Cena czereśni powoli spada, dlatego warto jeść te owoce. Nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale też właściwości zdrowotne. Te owoce bogate są w witaminy C, A, E i K. Do tego zawierają dużo błonnika, wapnia, żelaza, magnezu i potasu.
Jedzenie czereśni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Spożywanie tych pysznych owoców dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny. Jednak co robić z pestkami czereśni?
Przenigdy nie pij ich w upały. Konsekwencje są dosłownie opłakanePestki czereśni- Lara Gessler ma na nie sposób
Najczęściej pestki czereśni lądują w koszu na śmieci. Jednak nie u Lary Gessler. Córka znanej restauratorki wykorzystuje te pozostałości po czereśniach. Pamiętajmy, żeby nie rozgryzać pestek czereśni, bo znajduje się w nich cyjanek. Ten jest trujący.
Gdy podajemy czereśnie dzieciom, powinniśmy wcześniej usunąć pestki. W ten sposób maluchy ich nie połknął. Lara Gessler jest mamą dwóch pociech, a z pestek przygotowuje aromat. Wykorzystuje go potem do wypieków.
Jak przygotować syrop cukrowy z czereśni?
Składniki:
- szklanka pestek czereśni
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
Pestki czereśni płuczemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę, doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, żeby nie przypalić syropu.
Gdy syrop powstanie, to odstawiamy go do wystudzenia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Potem przelewamy do słoika lub butelki. Możemy go wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek i przygotowania deserów. Pisaliśmy o ogonkach czereśni. Informowaliśmy też o pysznym sposobie na czereśnie.
Źródło: pysznosci.pl