Smakosze.pl Przepisy Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągło
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągło

1 czerwca 2024

Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.

Ciasto pełne truskawek i budyniu

Jesteś łasuchem? To znaczy, że uwielbiasz pyszne ciasta i desery . Można zrobić je z truskawek, których teraz nie brakuje na straganach i w sklepach. Polecam każdemu przepis, z którego często korzystam. Dzięki tej recepturze robię proste ciasto z truskawkami i budyniem.

Do jego przygotowanie nie używam piekarnika, ale przydaje się lodówka, w której chłodzę ten znakomity deser . Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni, a efekt zachwyci każdego łasucha. Delikatne ciasto z soczystymi truskawkami i pysznym budyniem zrobisz dzięki recepturze, którą znajdziesz też na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Zawijam mięso z farszem i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na obiad na sobotę

Jak zrobić proste ciasto z truskawkami i budyniem?

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 400 g herbatników maślanych
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania litra mleka i odlania z niego szklanki mleka do garnuszka. Wsyp do niego budynie i dokładnie wymieszaj . Natomiast do dużego garnka z mlekiem, wsyp cukier i zagotuj. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego budyń i energicznie mieszaj.

Cały czas gotuj aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij z ognie, przykryj folią spożywczą i wystudź budyń.

Teraz przygotuj litr wody i wsyp do niego 3 galaretki. Wymieszaj i odstaw, gdy galaretka zacznie lekko tężeć. Przełóż masło do miski, ucieraj i dodaj stopniowo schłodzony budyń. W ten sposób powstanie gęsty krem budyniowy.

Ciasto najlepsze na wiosenny deser

Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż herbatniki. Wyłóż na nie krem budyniowy, potem kolejną warstwę herbatników . Na nich ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki . Na owoce wylej tężejącą galaretkę.

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Potem pokrój i zjedz ze smakiem. To proste ciasto z truskawkami i budyniem wspaniale prezentuje się na stole i aż prosi się o spróbowanie. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób ciasto, które zniknie w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo kruche schabowe na obiad. Radziliśmy, jak zrobić inne pyszne ciasto bez pieczenia z kremem i owocami.

ciasto
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody

Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody

Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz
Ile będą kosztować maliny w tym roku? Ceny owoców jeżą włos na głowie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy