Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.05.2024 17:11

Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia

kotlety schabowe
Fot. YouTube/Majkel

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na tę część mięsa. Za sprawą pomysłowej marynaty kotlety wychodzą tak pyszne, jak nigdy. Założę się, że jednego dodatku się nie spodziewasz.

Kotlety schabowe muszą być

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni, a wielu je te kotlety przynajmniej raz w tygodniu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można jest nieco ulepszyć. Wystarczy obtoczyć je w marynacie, a będą kruche jak nigdy dotąd.

Ważną rolę odgrywa w marynacie jeden składnik. Choć na pierwszy rzut oka może być sporym zaskoczeniem To jednak właśnie dzięki niemu kotlety są tak smaczne i kruche. Dowiedz się z dalszej części, z czego składa się marynata i jak ją zrobić, a następnie przygotuj w ten sposób kotlety schabowe na obiad. Domownicy oniemieją z zachwytu. 

mary nata.jpg
Fot. YouTube/Majkel
Polacy rzadko ją jedzą, a działa cuda na układ pokarmowy. Efekty zauważysz niemal od razu

Nie może zabraknąć tego składnika do marynaty

Marynata składa się z kilku łatwo dostępnych i dosyć powszechnych składników. Większość z nich na pewno masz w swojej kuchni, ale jeden na pewno okaże się sporym zaskoczeniem. Chodzi o cytrynę, a dokładnie o jej sok.  Gwarantuję, że dodany do kotletów sprawi, że będą kruche, a przede wszystkim smaczne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Majkel, który znajduje się na YouTubie. 

Składniki:

  • 4 plastry schabu 
  • 1 jajku
  • ⅓ pęczka pietruszki
  • 60 g majonezu 
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu 
  • bułka tarta 

Przepis na kruche kotlety schabowe

Do miski włóż majonez i wbij jajko. Wsyp sól oraz pieprz. Wlej sok z cytryny. Natkę pietruszki umyj i drobno ją posiekaj. Wsyp ją do miski i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą marynatę

Plastry schabu rozbij na niskie kotlety i dokładnie obtocz je w marynacie. Następnie umieść obtoczone kotlety schabowe w lodówce na przynajmniej 30 minut. Im dłużej jednak będą się marynowały, tym smaczniejsze wyjdą.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj na obiad i zachwycaj się ich smakiem. Sprawdź, jakie promocje przygotowali w Dino oraz poznaj przepis na szybki obiad

panierka.jpg
Fot. YouTube/Majkel