Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Uwielbiam to danie. Rolada szpinakowa w sam raz na pyszną kolację
Fot. smakosze.pl/Magdalena Patacz

Uwielbiam to danie. Rolada szpinakowa w sam raz na pyszną kolację

2 października 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rolada szpinakowa jest jednym z moich ulubionych dań. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i niezwykle smaczna. Roladka jest w sam raz na kolację, podwieczorek, przekąskę, czy też spotkanie w większym gronie. Na pewno każdy zje ją ze smakiem.

Rolada szpinakowa poleca się na kolację

Roladę szpinakową możemy podawać na wiele sposobów. Moim faworytem jest wędzony łosoś i serek śmietankowy. Na kolację jest jak znalazł.  Do rolady możesz wykorzystać inne produkty. Omlet szpinakowy doskonale komponuje się również z szynką drobiową, pastą jajeczną, tuńczykiem, papryką , czy ogórkiem konserwowym.

Osobiście polecam eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Z pewnością szybko znajdziesz swoją ulubioną wersję. Pamiętaj, że masa na omlet musi być cienko rozprowadzona na blaszce. Omlet ostudź całkowicie przed zawijaniem. Dzięki temu delikatne ciasto się nie porwie.

roladka szpinakowa.jpg
Fot. smakosze.pl/Magdalena Patacz

Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo

Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa jest niezwykle prostym i smacznym daniem. Na początku musimy przygotować omlet.

Składniki na omlet szpinakowy:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 250 g kremowego serka śmietankowego do chleba

Zacznij od rozmrożenia szpinaku

Na początku rozmroź szpinak na najmniejszym gazie pod przykryciem. Następnie odsącz z nadmiaru wody i przesmaż go na maśle klarowanym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Odstaw.

Oddziel białka od żółtek. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mąkę, ostudzony szpinak i całość wymieszaj delikatnie łyżką. Masę rozprowadź na dużej blasze tak, by kształtem przypominała prostokąt. Masa musi być dość cienko rozprowadzona.

Blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z grzałką góra- dół. Piecz 15 minut. Upieczony omlet odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełóż go na rozwiniętą folię śniadaniową.

Omlet wysmaruj serkiem i poukładaj niewielkie kawałki wędzonego łososia. Zwiń w rulon i wstaw do lodówki na około 2 godziny . Po tym czasie roladkę pokrój na mniejsze kawałki i podaj. Smacznego!

Polecamy również krokiety gyros oraz paprykę faszerowaną . Rodzina będzie zachwycona.

rolada.jpg
Fot. smakosze.pl/Magdalena Patacz
Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada
Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy