Smakosze.pl Przepisy Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Zdradzamy, jak ją przygotować
canva/jatrax

Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Zdradzamy, jak ją przygotować

5 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Jeśli spotkasz ją na bazarku, kup, a nie pożałujesz. Zdradzamy, jak najlepiej ją przygotować. Będzie doskonała jako dodatek do obiadu, a w połączeniu z kilkoma składnikami zamieni się w smaczne danie.

Fasolka szparagowa króluje właśnie na straganach. Można ją kupić w coraz lepszych cenach, a naprawdę warto, bo jest teraz najsmaczniejsza — delikatna i bezłykowa. Najczęściej gotujemy ją i podajemy polaną masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Świetnie też sprawdza się w letnich zupach, zapiekankach i daniach z patelni.

Trochę rzadziej niż uwielbianą, popularną szparagówkę, można spotkać na bazarkach fasolę Mamut. Jej strączki są zielone, rzadziej żółte, płaskie i nieco dłuższe niż fasolki szparagowej. O tej porze roku są niezwykle smaczne, bo bardzo delikatne, a jednocześnie mięsiste. Jeśli nie wiecie, jak przygotować fasolę Mamut, już podpowiadamy.

Jak przygotować fasolę Mamut?

Fasola Mamut doskonale nadaje się do gotowania, podobnie jak fasolka szparagowa. Zwykle wrzuca się ją na lekko osolony wrzątek i gotuje 8-10 minut, by pozostała lekko twardawa. Wtedy jest najsmaczniejsza. Można ją podać podobnie jak fasolkę szparagową, czyli ze zrumienioną tartą bułką. Świetnie też smakuje duszona w sosie pomidorowym.

Jednak mamy dla was znakomity przepis na fasolkę Mamut z dwoma aromatycznymi dodatkami — boczkiem i czosnkiem. Za ich sprawą warzywo to zamieni się w jeszcze bardziej smakowitą potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad w upalny dzień.

Przepis na fasolę Mamut z boczkiem i czosnkiem

Składniki:

  • 50 dag fasoli Mamut

  • sól, pieprz

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie aromatycznej fasolki Mamut

Fasolkę opłucz, odetnij końcówki. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 5-6 minut na średnim ogniu. Fasolkę przelej na sito, osącz.

Boczek pokrój w słupki lub paski. Wrzuć na zimną patelnię i podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Do boczku dodaj fasolkę oraz czosnek. Całość oprósz solą i pieprzem. Mieszając, podgrzewaj, by fasolka przeszła aromatem dodatków.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na fasolkę szparagową z sezamem , a także na fasolkę szparagową w sosie pomidorowym .

boczek
canva/GaryTalton

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy