Smakosze.pl Porady Użyj na przypalonych garnkach, idealne po intensywnym gotowaniu. Brud sam odchodzi
Fot. Shutterstock/Hakase_420

Użyj na przypalonych garnkach, idealne po intensywnym gotowaniu. Brud sam odchodzi

4 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przypalony garnek można uratować. Do jego czyszczenia, zamiast drogiej chemii ze sklepu, użyj składnika, który masz w swoim domu. Sposób jest o wiele bardziej skuteczny, a przy tym nie zniszczy naczynia. Wypróbuj go, a już zawsze będziesz stosować ten patent.

Przypalony garnek to nie problem

Podczas intensywnego gotowania zdarza się czasami, że garnek ulega przypaleniu. Wszystko dlatego, że w gotowanych potrawach znajduje się zbyt mało cieczy lub ciepło rozprowadzane jest nierównomiernie po powierzchni garnka. Najczęściej jednak naczynia ulegają przypaleniu ze względu na  brak uwagi ze strony osoby gotującej.

Przypalony garnek to nie koniec świata. Wystarczy, że dowiesz się, jak go wyczyścić domowym sposobem, a ocalisz wiele naczyń w przyszłości. O tym, co na przypalony garnek jest najlepsze i instrukcję przygotowania środka czyszczącego poznasz w dalszej części tekstu.

ocet i soda.jpg
Fot. Canva/new looking casting
Odkąd sypię do kawy tę przyprawę, to schudłam 3 kg. Nic tak nie przyśpiesza metabolizmu

Co na brudny garnek?

Do czyszczenia przypalonych garnków można użyć kilku składników, które praktycznie każdy ma w swoim domu. Najbardziej znanym, a zarazem skutecznym środkiem usuwającym zabrudzenia, jest ten przygotowany z octu i sody oczyszczonej.

Na mniejsze zabrudzenia można użyć także soku z cytryny. Obie metody są skuteczne i co najważniejsze –  nie uszkadzają powierzchni przypalonych naczyń. W dodatku to także tańsza alternatywa dla gotowych produktów chemicznych, które, nie ma, co ukrywać, nie zawsze okazują się tak skuteczne, jak deklaruje producent na opakowaniu. Jak przygotować domowy środek czyszczący na przypalenia?

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czyszczenie przypalonego garnka rozpocznij od wlania do niego wody oraz octu w stosunku 1 do 1. Mieszankę doprowadź do zagotowania. Kiedy to nastąpi, garnek zdejmij z ognia i wsyp dwie łyżki sody oczyszczonej.

Dojdzie wtedy do reakcji chemicznej, która wywoła spienienie mieszaniny. Ganek należy pozostawić na 15 minut. Po tym czasie miękką stroną gąbki doczyść zabrudzenia. Naczynie dokładnie wypłucz, a przypalenia powinny zniknąć bez najmniejszego problemu.

Sprawdź także najlepszy przepis na kluski z makiem oraz dowiedz się, jakie mięso przygotować na święta .

garnek.png
Fot. Canva/Tatabrada
Znana sieć sklepów wycofuje to ze sprzedaży. Przeszukaj szafki i natychmiast pędź zwrócić, produkt może zaszkodzić
Układam ziemniaki w naczyniu i zalewam coca-colą. Po chwili mam niesamowity przysmak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy